Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. december 18. 14:28 - Kapronczay Gyécső

Koronás fejű turul madár

Nem tudom a valóságban létezett-e vagy létezik-e, esetleg egy mitológiai lény, de érdekes párhuzamokat találni a természetben a koronás fejű sólymokra, sasokra.

Ilyen például a Fekete-barna sólyomsas is vagy a Fekete vitézsas.

Annyi bizonyos, hogy amennyiben valós madárfajról van szó a mitológián túl, a koronás fejű turul madarunk valahogy így nézhet ki a valóságban mint ezek a szép példányok.

Elég nagy esélye van annak, hogy nem ezen fajok egyike a mi turulunk, de a koronája bizonyosan ilyen lehet mint ezeknek a fajtáknak.

Ha létező madár a turul, és miért ne tételezhetnénk fel, hogy egy létező fajta, (de lehet hogy egy egész faj viselkedésmintája képeződik le a turulban) akkor biztosak lehetünk benne, hogy neki is ilyen szép koronája van mint ezeknek a szép madaraknak.

Természetesen tudjuk és teljes mértékben elfogadjuk a Kerecsensólyom egyeztetését a turul madárral. Vagyis egyenlőség jelet tehetünk a turul és a sólyom elnevezés között. Cikkünkben inkább csak boncolgatjuk azt a kérdést, hogy a krónikákban leírt koronás fej vonatkozhat-e valós küllemi megjelenésre vagy ez inkább egy metaforikus megnevezés erre a gyönyörű nemes madárfajra?!

Érdekes még, hogy Attila királyt nyugaton több esetben Aquilának azaz szintén madárnak (sas, sólyom) nevezték, mai fordítása sas. De ez már egy más téma.

A koronás fej tényleg adott.

aigle_d_isidore_seni_0p.jpg

 

33531801.jpg

black-and-chestnut-eagle-dusan-brinkhuizen-ibc.jpg

oroaetus_isidori_black-and-chestnut_eagle_i_lht14919.jpg

85909471.jpg

Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/
Képek forrása:
1, Internet
2, Internet
3, Internet
4, Internet
5, Internet

         

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6614496460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása