Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. december 04. 15:15 - Kapronczay Gyécső

Moldáv lap: Románia parazita állam, mások ősi területeit kebelezte be

"Szafonov álláspontja szerint Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek az oláhok miatt"

A hír 2011-es (2016-os frissítéssel) de a probléma máig élő és húsba vágó gond.

Románia parazita állam. Az oláhok Erdélyen és Moldávia egy részén élősködnek!
Románia parazita állam. Az oláhok Erdélyen, a bolgar Dobrudzsan (jobbra lenn), Bukovina egy részén,  és Moldávia egy részén élősködnek!

 

"A Nyezaviszimaja Moldova című moldáv függetlenségpárti lap szerint Moldova expanzív célokat megfogalmazó szomszédja, Románia egy parazita államhoz hasonlítható, melynek lehetséges, hogy üt az órája a világrendszer átalakulásával.

A természetben 4100 parazita faj él – írja a cikk szerzője, Szvjatoszlav Mazur – ezek közös jellemzője, hogy egy gazdaállat vérét szívják, annak erőforrásait használják. Az államok között is vannak paraziták, amelyek mások vérét szopják, ellopják mások kultúráját, történelmét, ezek az államok hatalmasra növesztik potrohukat, mielőtt aztán végleg összeomlanának. A Nyezaviszimaja Moldova szerint a parazita államok mintapéldánya Románia, amely a római kor örökségére építi állami és terjeszkedő identitásának alapjait. „Románia, ezen mesterségesen létrehozott parazita állam agresszív vezetése, becsapva a világ közvéleményét, arra törekszik, hogy elfoglalja a szuverén és tősgyökeres Moldova földjét, olyan földeket, melyek soha nem tartoztak hozzá.”

A románok el akarják lopni a moldovaiak kultúráját, történelmét, művészetét, nyelvét, mindezt románnak nevezve. El akarják törölni a föld színéről a moldáv népet, moldáv történelmet, moldáv nyelvet. Románia egy nagy blöff, egy parazita állam, amely Magyarország, Bulgária, Moldova ősi területeit kebelezte be, és ezeken élősködik – írja Mazur.

Románia csakis azért létezhet, mert külső hatalmak támogatják, maga Románia állam is külső erők jóvoltából, támogatásával születhetett meg a 19. század második felében. Ez lehet a veszte is, mert a korábbi világrendszer közelgő összeomlásával Románia léte is veszélybe kerülhet – írja a moldovai lap. Moldovai politikai elemző: “Romániának el kell tűnnie a világ térképéről” A Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a jelenleg politikai elemző Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írta másfél héttel ezelőtt, hogy „Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”, ez lévén az egyetlen megoldás a román expanzionizmus megállítására. Szafonov megemlíti, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Csernovicban fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására, a helyet nem véletlenül választva ki, hanem azért, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak. Szafonov azt mondja, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.

„Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO”, írja Szafonov, megoldást is javasolva a románkérdésre.

„Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”.

Szafonov álláspontja szerint Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek az oláhok miatt, vagyis Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak.

Magyarország megkapná az erdélyi történelmi területeket, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne vissza stb. Romániát Vlachiára kellene szűkíteni, véli Szafonov, esetleg királysággá válva.

Andrej Szafonov moldovai parlamenti képviselő volt a Szovjetunió idejében és aztán 1994-ig a Moldovai Köztársaság parlamentjében. 1992-től a tiraszpoli szeparatista rendszer egyik ideológusává vált. (Orosz Világ – Kolozsváros – Brassó Infó – Romániai Sajtófigyelő nyomán)

Frissítés:

“Ez egy 2011-es hír” – írja facebookos hozzászólásában egyik olvasónk. Mint kiderült, részben igaza van: összeállításunk első része valóban 2011-es hír, a második rész (“Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”) viszont idei, januári. Az általunk szemlézett lapok frissként tálalták az elsőt, ezért tévedtünk mi is, viszont úgy gondoljuk, utólag is lehet pótolni a hiányt, hiszen nem történésről, hanem időtálló véleményről van szó – 2011-ben ugyanis nem találkoztunk vele -, főleg hogy, mint az összeállítás második, valóban friss része bizonyítja, mit sem veszített aktualitásából."

Forrás: https://kuruc.info/r/8/107106/ nyomán
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8614429340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mandala75 2022.10.26. 18:58:22

MAGYAR eredetű település nevek:

Moldova illetve Moldvai történelmi régióban ... illetve Romániába átnyúló részén

Kisjenő-Moldávia fővárosa, Várhely (másnéven Őrhely).

Jászvásár, Huszváros, Egyedhalma, Karácsonkő, Szépvásár, Bodzavásár, Németvásár, Aknavásár, Békás, Ónfalva,

Kézdivásárhely, Tusnád, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Borszék, Békás, Maroshévíz, Szászrégen, Beszterce, Medgyes, Szováta, Szamosújvár, Marosludas, Erzsébetváros, Székelykeresztúr, Kőhalom, Fogaras, Felsőszombatfalva, Bodzaforduló , stb.

***
KISJENŐ város - Moldova "fővárosa"

A név MAGYAR eredetű, és ugyanúgy alakult ki, mint az Arad megyei Kisjenő.

Környékén számos magyar helynév található, mint pl. Borkút, Ghidigis (Hideges), Orhei (Várhely).
A városnak még a középkorban is volt magyar lakossága !
hu.wikipedia.org/wiki/Chi%C8%99in%C4%83u#T%C3%B6rt%C3%A9nete

*
ŐRHELY - VÁRHELY

A Dnyeszterbe ömlő Reut folyó bal partján, Moldova fővárosától Kisjenő-től 46 km-re fekvő város.
hu.wikipedia.org/wiki/Orhei

A moldvai keleti végvárakban Dnyeszterfehérvár, Várhely, Csöbörcsök és más moldvai várakban, véghelyeken a moldvai vajdák környezetében a különböző történelmi korszakokban jelentős magyar katonai népesség élt. Várhely a Hunyadi János által kiépített végvárrendszer része volt. Régi magyar neve Őrhely vagy Várhely.

A moldvai magyarság középkorban folyamatos magas számának ismeretében és a magyar eredetű földrajzi nevek alapján állítják, hogy jóval Árpád népének hazaköltözése előtt jelentős magyar lakossága volt a keleti területeknek. Sok magyar történész egybehangzó véleménye, hogy a Prut és a Szeret folyók között fekvő egykori Kumánia, a későbbi Moldva, javarészt magyar lakosságú volt.

A csángók eredetileg itt éltek, magyarul beszéltek és a későbbi, Kárpátokon belülről jövő, székely kiáramlással erősödtek. A kettős honfoglalás elmélete szerint a VI. században már biztosan éltek itt magyarok. Később, az Árpád-korban, a magyar közösségeket erősítette az ide telepített magyar gyepűőrök serege, ők újabb önálló településeket hoztak létre.

*
KARÁCSONKŐ város - Moldva régió
A környéken számos magyar eredetű, sólyomfajtáról elnevezett hegy található ! (Ráró, Solyómkő, stb.)

A Keleti-Kárpátok nyúlványainak lábainál fekszik, a város tája festői.
A város első írásos említésekor (1395) a neve Karácsonkő.
A várost nevezték még kővásár vagy egyszerűen kő néven is.
A Karácsonkő név eredetével kapcsolatban két elmélet létezik, az egyik szerint a Karácsony személynévből jön, a másik szerint a kerecsen(sólyom), régiesen karacsun szóból. Ez utóbbi feltevést az is támogatja, hogy a környéken számos magyar eredetű, sólyomfajtáról elnevezett hegy található.
- Csalhó : a csaholó, csagoló sólyomfajta ragadozó madárról,
- Ráró : sólyomfajta,
- Sólyomkő .
Állítólag a csángóföldi Klézsén az öregek Kerecsenkőnek nevezik a várost.
Karácsonkő 350 km-re Bukaresttől északra, Jászvásártól pedig 100 km-re nyugatra fekszik, a történelmi Moldva középső-keleti részén. A legközelebbi repülőtér 60 km-re délre Bákóban van. Megközelíthető a Bukarest-Jászvásár útvonalon, illetve a Jászvásár–Szucsáva–Marosvásárhely útvonalon is.
hu.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%A1csonk%C5%91

*
JÁSZVÁSÁR - város
Moldva területén a 11. században jászok éltek, innen jön a város neve is, Jászvásár. Később azonban a jászok betelepültek a Magyar Királyság területére, Moldva területére pedig románok érkeztek.
hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1szv%C3%A1s%C3%A1r

*
SZÉPVÁSÁR

A megye nyugati részén, a Szeret folyó közelében helyezkedik el. A megyeszékhelytől, Jászvásártól, 45 km-re található.
Szépvásár (Târgu Frumos) települést szászok alapították. Magyar elnevezése Szépvásár, Szépvásárhely, mely már a 15. században neves vásárváros volt.
Fontos közlekedési csomópont, melyen a Jászvásárból Szucsávába tartó vasúti fővonal is áthalad és jó minőségű országutak indulnak innen Roman, Botoșani és Pașcani felé.
2002 -es népszámlálás szerint a 13ezer fős városban: 3 db magyar is lakott és 1 db német (román 11ezer fő).
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9pv%C3%A1s%C3%A1r

*
MOLDOVA:
Magyar település nevek , városok, folyók :

1467-ben Hunyadi Mátyás, magyar király személyesen vezetett hadjáratot Moldvába III. István (Ștefan cel Mare) ellen, akivel később barátságot között.

Mátyás sikeresen nyomult előre a Szeret folyó völgyében, elfoglalta Bákót, Románvásárt és Karácsonyvásárt, azonban Moldvabánya (románul: Baia) mellett végül vereséget szenvedett a moldvai fejedelem seregétől, és visszavonulásra kényszerült. 1473-ban a két uralkodó barátsági szerződést kötött, amelyben a moldvai és erdélyi kereskedőknek kölcsönös vámmentességet biztosítottak, valamint vállalták egymás fegyveres megsegítését külső katonai támadás esetén. Stefan ezután megerősítette országát és haderejét, majd országa függetlensége védelmében Mátyás király támogatásával súlyos harcokat vívott a törökökkel.
hu.wikipedia.org/wiki/Moldova

***
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása