Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. november 17. 13:17 - Kapronczay Gyécső

Néhány szó a Blakokról, akik sosem voltak vlachok!

blaci2.pngBlakok Magna Hungária közelében
forrás: internet

Még a Blakok keletről szkítiából jöttek, addig a vlachok a balkánról. A blakok, más néven Bulakok Magna Hungária melletti területen éltek. Ők Valószínű a Hungár-Bulgár birodalom felbomlása után kerültek a mai erdély területeire.

Amit biztosan tudunk, hogy a Blakok a 12. századra egyesültek a Székelyekkel. Azaz a Mai székelyek a Blakok és a Székelyek örökösei.

A Blakok eredeti területein főként törökös nyelvű emlékanyag található, még a székelység területén magyar nyelvű emlékanyag található. Jelenleg azt feltételezik, hogy a Blak népesség részben vagy egészben a mai türk nyelvhez közel álló nyelvet beszélhetett. A székely nyelv viszont teljes mértékben megegyezik a magyar nyelvvel. A Blakok a székelységgel egyesülve, amennyiben ténylegesen türk nyelven beszélhettek, azt elhagyták és teljesen azonosultak a székelységgel. A Blakok nyelve még nyitott kérdés.

Viszont tény, hogy a Blakok, Bulakok, mind etnikai, mind kulturális történelme szorosan összefügg a magyar és a bulgár történelemmel.

„A „vlach” szó a proto-germán *Walkhiskaz szóból ered, melyet egy gall törzs latinul Volcæ alakban fennmaradt nevéből vettek át a germánok, és a keltákra, valamint a latin ajkúakra használtak. Innen erednek a walesiekre használt angol welsh, és a „vallon” népnevek. A görögök Βλάχοι (ejtsd „vláhoj”) alakban vették át a szót, majd innen az óegyházi szláv nyelvbe került „vlach” alakban. A magyar nyelvben innen ered egyrészt a románokra az önálló román állam megalakulásáig használt „oláh” szó, másrészt az „olasz” népnév.” (wikipédia/vlach)

A Blak, Bulak szó eredete viszont a Bul szótő alapján ugyanaz lehet, mint a Bulgárban a Bul szótő. Melynek jelentését ma úgy adják vissza, hogy kevert, keverék, több etnikumból álló népesség. Egyes feltételezések szerint a BUL szó fényes jelentésű is lehetett. A szó jelentését félretéve tény hogy a Vlach és a Blak két teljesen külön fejlődött szó és külön származású népet takar.

Magna Blakia Magna Hungária szomszédja volt.

A történelmi térképeken is élesen elkülönül a Blakok (Blachi, Blasi) és a Vlachok által lakott terület. Sajnos a névhasonlóság könnyed teret adott a félreértésekre és a magyarellenes népek történelemhamisító igyekezetére.

hungaria_seu_turcia.jpgKapitányok területeinek elhelyezkedése a X. században
történelmi atlasz: Hungaria seu Turcia, Pozsony 1750
Forrás: internet

Mire a mai románok (oláhok) ősei először betették a lábukat magyar földre addigra a Blak népesség és a székely népesség összeolvadt. A nevük bizonyosan tovább megmaradt, de a fennmaradt blak név sajnos már nem a székelység és a magyarság kultúráját öregbítette, hanem a hasonlóság miatt a ma romának nevezett oláh népesség kezdte önmagát belehamisítani a minél korábbi jelenlét reményében a mai erdélyi terülteken.

blakok_es_vlachok.jpgBlakok erdélyben a Magyar állam területén belül, mint szkíta nép, vlachok még a kárpátokon kívül viszont mind a két nép a dunától északra. (A térképen már látszik, hogy a névhasonlóság miatt a Vlachok is megkapják a régi már-már elfeledett blakok elnevezését.)

Így láthatjuk, hogy létrejött egy „Dák(szkíta)-római(latin)-Vlach(oláh) zagyva kultúrtörténet, amellyel kisgyerekként hitegették magukat a véres valóság helyett.

Egyszer viszont nekik is fel kell nőniük és szembe kell nézniük a valósággal, még ha nehéz is lesz.

Akit érdekel részletesebben a Blakok története az alábbi linken még csemegézhet: https://maghon.weebly.com/uploads/2/0/0/3/20035969/balak_-_bulak.pdf

Szerző: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7114377571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása