Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. szeptember 19. 22:45 - Kapronczay Gyécső

Heten voltak vagy mégsem? 2.

Maximiliano Hell csillagász 1772-ben (1802) ? rajzolta meg Magyarország, másik nevén Hungária térképét. Ennek részlete Árpád pajzsraemelése. A kép hivatalos címe és keltezése, helye: Hell Miksa: Tabula geographica Ungariae veteris ex historia anonymi belae regis notarii. Buda, 1802., réznyomat. Térképrészlet.

pajzsraemeles_maximilian_hell_terkepen_web.pngKépen: Árpád pajzsraemelése
balról: Előd, Kündü azaz Kond, Ond, Tas, Huba, Töhötöm, középen Árpád, jobbra Ed, Edömén, Et, Böngér, Ócsád, Vajta - Boyta, Ketel

Ezen lerajzolta P. mester Gestája alapján Árpád pajzsraemelését, amely teljesen jól kirajzolja a két, akkor még politikailag különálló de származását tekintve rokonnép egyesülését egy vezető alatt.

Tehát, ahogy anonymus is, más néven P. mester leírja Árpád vezérei és a Chunok vezérei Árpádot pajzsra emelvén elfogadják legfőbb vezérükké. Ezzel a két rokonnép egyesül, és majd ezután következik be az amit most honvisszafoglalásnak nevezünk.

Így ez alapján feltételezhetjük, hogy az iskolában tanult vérszerződés, vagy másnéven eskü, nem korlátozódott a hét vezérre, hanem itt két nép vezérei választják vezetőjükké Árpádot, s majd alakítják ki az egyesített haderő későbbi szintén hetes tagozódását.

Csak közvetett adataink vannak arról, hogy Árpád és népe a "besgur" szövetség népe lehetett, Ed és Edömén népe a "Chun" szövetség népe. Egy biztos, Anonymus leírja, hogy Ed és Edömén, és Árpád egyazon Magor/Magori/Megyer/Magyar nemzetség leszármazottai. Valószínű a terebélyes nemzetség egy-egy bizonyos ágához tartoztak.

Viszont, ha a közös nemzetségi, és származási szál volt az egyik legfontosabb összekötő kapocs, akkor feltételezhetjük, hogy nem véletlen hogy az egyesült népnek a neve és az országa a magyariak országa elnevést kapta, azaz Magyarország lett. 

Hogy ezek a ma még feltételezések egyszer tényekké válnak-e nem tudjuk, de egy valami biztos, hogy a krónikák tényeibe kapaszkodva néha-néha lefejtődik az igazság egy-egy kis eddig láthatatlan szelete.

Szerző: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

kép forrása: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6114250239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása