Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. július 05. 21:30 - Kapronczay Gyécső

Ha a hegy nem jön a magyarhoz...

A magyar írásrendszer és a modernkor buktatói 1.rész

Elmondhatjuk, hogy a hegy nem jön hozzánk. Évtizedek óta nincs lehetőség arra hogy ősi magyar és székely írásrendszerünket az interneten is használhassuk. Pedig élő és használatban lévő írásrendszer lenne.

Rengetegen harcoltak a rovás unicode szabványáért. Ha volt is előrelépés az internetes használat mind a mai napig sajnos annyira nyögvenyelős, hogy még a "legkeményebb" használók is inkább sokszor ráhagyják.

Közbevetve jelzem hogy létezik magyar írás, másnéven magyar rovásírás és abc. Legnagyobb tiszteletem az azonos születésű és testvér székely rovásírás és abc iránt, de a kettő nem ugyanaz. Szerencsére annyira minimális a különbség a kettő között, hogy nem is szoktuk külön kezelni. Viszont minden tiszteletünk a székely írás felé nem szabad elhallgatni hogy létezik magyar írás is. Sajnos a legnagyobb és legfanatikusabb rovás kutatók is csak székely írásról beszélnek, ami nagy hiba.

Visszatérve ősi betűink interneten való használatához elmondhatjuk, hogy sajnos a közeljövőben nem sok lehetőségét látni, hogy fogjuk tudni használni. Természetesen vannak nagyon jó megoldások word dokumentumokra. De nem tehetünk ki semmilyen írást az internetre, esetleg egy posztot az arcoskönyvbe. 

Mivel a "hegy nem jön" hozzánk, így nekünk kell elindulni utunkon...

Jelen cikkünk szeretné megalapozni annak a lehetőségét, hogy ez megváltozzon. Kezdetleges de formálható és talán használható ötlet amit itt bemutatunk. 

Nem kapunk rovás betűkészletet, nem használhatjuk saját betűinket az interneten, de bár egy kis furfanggal fordíthatunk a dolgon és megoldást találhatunk erre a nagy hiányosságra.

Kényszerű találmány de használható.

Ha betűinket nem tudjuk használni, akkor használjuk azt a jelkészletet ami van és bárhol bármikor alkalmazhatjuk. 

Ennek kivitelezése még kiforratlan, de reméljük hamarosan ennek is meglesz a megoldása.

Mutatjuk a csavart, mellyel kigolyózhatjuk a rovásmentesítőket. (Jelzem jelenleg ez a betűkészlet prototípus, viszont a fellelhető szimbólumok közül ezekkel lehetett a legjobban pótolni betűkészletünket.

nevtelengjgjgjg_2.pngkép: felülről az új betűkiosztás szimbólumai, középen a rovásírás betűi, alul a latin-magyar abc betűi

Jelenleg még a billentyűzetkiosztáson kell dolgozni, hogy ne egyenként kelljen a betűket kiválasztani, viszont ha az sikerül, onnantól már bármikor használhatóvá válik a betűkészlet.

... ≡ϽӾUɊǂɊε Ɋ  ᴝКɿ ε3ᴝ  ǂ3Ӿ  Ɋ ɊӾ  

 

Szerző: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5014096281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylvain 2019.06.29. 22:35:39

Szégyen, hogy például ma, az 1000 éve elfeledett, ótörök orhoni rovásírással már lehet írni az interneten, de a soha el nem feledett magyar-székely írásunkkal nem!

Kapronczay Gyécső 2019.06.29. 22:37:47

@sylvain: Valakik nagyon nem szeretnék hogy újraéledjen a kultúránk. Évtizedek óta megy a mismásolás sajnos. :/
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása