Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2024. szeptember 04. 09:34 - Kapronczay Gyécső

Hun uralkodók neveinek szkíta-magyar eredete

Csak egy kis elmélkedés

Köszönjük olvasónk gondolatait.

694px-buda_es_attila.JPGkép: internet

Bélember, Bálember, Bálembúr, Velemér, szkíta-hun uralkodó

idegen krónikások leírása alapján torzulva, Balambér (Balamir, Balamur), Valamir

Ödön, szkíta-hun uralkodó

idegen krónikások leírása alapján torzulva Uldin, Huldin névre. Nem kizárt hogy a germán mitológia Odinja is a szkíta Ödön egyik átvétele.

Karaton, szkíta-hun uralkodó

Vámbéry Ármin a fejedelem nevét két szóból vezeti le:

Kara, mai magyarban korom: "fekete", (altáji, illetve ótörök nyelvek kara néven vették át ezt a szót) jelenthet színnevet, de az északi égtájat is.

Ton: ruha, köpeny (szaka - ázsiai szkíta eredetű szó – a török nyelvekben jövevényszó, ők csak átvették.

Tehát a név jelentése: fekete ruhás", fekete köpenyes."

Bendegúz, Bendekush, Muncsuk, szkíta-hun uralkodó

Buda és Etele apja. Valószínűleg a szkíta nyelvben gyöngy, ékszer jelentése lehetett, mely átkerült a mai török nyelvekbe Mundzsuk alakban.

Amennyiben a két név azonos embert takar, akkor valószínű, hogy a szkíták vagyis őseink Bendekush néven nevezték, a török nyelvűek pedig muncsuk néven.

A 'Bende' keresztnév eredete és jelentése ősi magyar eredetű. A név jelentése 'medve', vagyis erős, bátor állatot jelöl. Azonban lehet, hogy a név egy másik szóval is összefüggésben áll, nevezetesen a 'bendő' szóval, amely a birkák hasüregére utal, így a név jelentheti a bégető állatot is, vagy a jól tápláltság jelét is.

Kus, Kush többféle jelentéssel bír, keresztnévként használt több népnél.

Bendegúz neve lehetséges, hogy Medve, vagy Erős kush?!

De ha humorosan nézzük, akár a bendő névre is visszavezethető a név.

Öktár, szkíta-hun uralkodó

Oktar (Uptar) hun társuralkodó, Róka öccse. Neve „erős, hatalmas” jelentésű. Valószínűleg a mai óriás, hatalmas szavunk egy régebbi változata lehet.

Róka, szkíta-hun uralkodó

Róka helyezte át a szkíta-hun birodalom súlypontját, „a jobbszárnyat” a Fekete-tenger vidékéről a Duna-vidékre. Az első történelmi adatok személyéről akkoriból maradtak fenn, amikor Trákiára támadt 422-23-ban, majd a békeszerződésben sikerült elérnie, hogy a kelet-rómaiak évi 350 font (libra) arany béke-tributumot, adót fizessenek nekik. 424-25-ben főerőivel már a Tisza-vidéken helyezkedett el.

Buda, Bilda, Bleda, szkíta-hun uralkodó

Nevének jelentése, bölcs uralkodó, felébredő, felébredett, megvilágosodó.

Etele, Atilla, Attila, Aquila, szkíta-hun uralkodó

(győzedelmes sas), (élet vize, élet forrása) (Atilla jelentése még a nagy és kiemelkedő uralkodóknak járó megnevezés az Atta, atya. Fiatal kora miatt Attila, Atyila néven atyácska, fiatal korú, de tiszteletre méltó uralkodó.)

Elek, szkíta-hun trónörökös

Idegen krónikásoknál Ellak.

Elek neve szkíta eredetű, Etele egyik fia nevéből származik. A név valójában egy tisztségnév, ugyanis az elek ("herceg, uralkodó, király) szóra vezethető vissza, mely az *el (királyság, uradalom) + lä-g (uralkodni, az uralkodás) elemekből tevődik össze. A mai magyarban az elő, előkelő szóban is ezeket a szótöveket találjuk.

Dengitzik, Gyengecs, Gyengés, Gyengécske, szkíta-hun trónörökös

Valószínűleg, nem lehetett túl erős testalkatú, vagy valamilyen gyerekkori betegség, esetleg lassabb fejlődés miatt kaphatta ezt a nevet. Természetesen nem valószínű, hogy ilyen nevet adnának a gyereknek. Elsősorban erős jelentésű neveket adtak az utódoknak. De nem zárható ki.

Irnik, Ernak, Kaba/Csaba, (legifjabb vagy harmadik gyerek), szkíta hun trónörökös

Idegen krónikások leírása alapján neve Irnik, Ernak, Ernach, Írnok? A magyarság által ismert neve legifjabb vagy harmadik gyermek jelentésű.

 Barnabás Kristóf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9618484355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása