Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2024. július 22. 10:10 - Kapronczay Gyécső

Ungrovlachia, azaz a magyar Havasalföld

karoly-robert_08210814.jpg

Ungro-Vlachia, más néven Magyar-Vallachia (Havasalföld) Magyarország és a mai Románia egy történelmi vidéke volt, amely a középkorban magyar befolyás alatt állt. Kelet-Magyarországtól délre található, és a Magyar Királyság politikai és kulturális befolyása alatt álló vlachok (oláhok) lakták.

Az Ungro-Vlachia régió és ez az elnevezés a 13. században alakult ki, magyar fennhatóságú terület volt és az oláhok erre a területre való bevándorlása következtében jött létre. A vlachok félnomád pásztorok voltak, akik délről a balkánról költöztek be a régióba, és saját nyelvüket, szokásaikat és hagyományaikat megtartva telepedtek le.

Ungro-Vlachiát ezután a magyar és az oláh kultúra keveredése jellemezte, az oláhok átvettek rengeteg magyar szokást és intézményt, miközben sajnos megőrizték saját identitásukat. A régió jelentős szerepet játszott Kelet-Magyarország, azon belül az Erdélyi tájegység történetében, valamint a Magyar Királyság és az oláh fejedelemségek kölcsönhatásaiban.

Idővel Magyarország befolyása a régióban csökkent, különösen Délkelet-Európa nagy részének 16. századi oszmán hódítását követően. Az Ungro-Vlachia régió végül a három részre szakadt Magyarország keleti, azaz az Erdélyi Fejedelemség része lett.

Ungro-Vlachia történelmi vidéke ma a mai Románia része és a magyar-oláh kölcsönhatások kulturális hagyatéka ma is megmutatkozik a régió hagyományaiban, építészetében és folklórjában, ebből is látszik, hogy a magyar kultúra civilizálta a románok őseit.

 

KP

kép: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2418451849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása