Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2023. október 30. 08:18 - Kapronczay Gyécső

Ismeretlen magyar trónörököstől rettegett egész Európa

Felfedték Árpád vezér fiának legendáját

"Árpád vezér fiának haragjától imában kértek segítséget a népek, azonban a bölcs hadvezér mindent elfoglalt, amire szemet vetett.

Árpád vezér vagy Szent István korának történetét jól ismerjük, de a Kárpát-medencei visszatérés és az állam megszilárdításának befejező mozzanata közötti időszak a mai ember számára már kevésbé közismert, pedig ebben az időben is nagy formátumú személyiségek határozták meg a magyarság sorsát.

Az időszakra szoktak tévesen a kalandozások koraként is hivatkozni, az Európába frissen bejött magyar hadak igyekeztek kontinens szerte lerakni a névjegyüket, hogy ez mennyire jól sikerült, azt jól mutatja a latin nyelvű mondás: A „sagittis hungarorum libera nos domine”, vagyis „a magyarok nyilaitól ments meg uram, minket”.

A magyar Európa „turné” annyira sikeres volt, hogy a korabeli európai országok imában kértek segítséget a magyar urak ellen.

 2965b5019d7b005381b42aafce99413f.jpgkép: internet

Egyik kevéssé ismert történelmi személyiségünk a szkíta Árpád vezér egyik fia, Tarkás (valószínűleg Tarkács volt, mint a Mohács, Munkács. szerk.). Létezéséről több forrásból is tudunk, melyek közül a legjelentősebb nem kisebb személytől, mint Bíborbanszületett Konstantin bizánci császártól származnak. Vezető magyar diplomáciai küldöttség 948-ban járt Konstaninápolyban, akkor kapott információt Tarkácsról. Árpád második legidősebb fiaként egyes kutatók úgy vélik, hogy a dinasztia kiemelkedő jelentőségű uralkodójának halála után Tarkács trónörökös is lehetett.

Tarkács, apja parancsára számtalan hadjáratot vezetett, de Árpád már ekkor is igyekezett diplomáciai kapcsolatokat kialakítani a környező országokkal és egyéb kisebb nagyobb hadurakkal. Tudunk például egy hadjáratról, ahol Tarkács egy hadvezértársával Berengár itáliai királynak segédkezett ellenfele leverésében.

A történelem „B-oldala” legalább olyan érdekes, mint amit az iskolában tanulunk. A honvisszafoglalástól az állam megszilárdításáig tartó időszak az egyik legizgalmasabb, még ha az akkori időszakról írásos feljegyzések nem maradtak fenn és részben más népek feljegyzéseire kell hagyatkoznunk. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy a magyarság vagyis a szkíták visszatérése és hegemóniája egész Európát meghatározó esemény volt."

forrás alapján: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr4818246259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása