Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2022. december 27. 00:10 - Kapronczay Gyécső

Csak néhány szó Partiumról

Ha sokáig te sem tudtad, hogy az alföld keleti felét miért is nevezték és nevezik néha ma is Partiumnak, akkor olvasd el ezt a pár sort róla.

607px-partium1570.PNG

világos sárga: Kelet-Magyarország erdélyi tájegysége, később az Erdélyi Magyar Fejedelemség magterülete, más néven történelmi erdély
sötét sárga: Partiumi részek, a Kelet-Magyarországon létrejött Erdélyi Magyar fejedelemséghez tartozó terület

Az elnevezés a középkori latin "dominus partium regni Hungariae" azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik, és arra a néhány közép kelet-magyarországi vármegyére utal, amelyek Magyarország három részre szakadása után az erdélyi magyar fejedelem uralma és oltalma alá kerültek.

Kialakulása későbbi, mint a többi földrajzi egység Magyarországon. Úgy, mint Felvidék, Dunántúl, Erdély, Tiszántúl, Délvidék stb.

A Partiumot olykor magyar nevén „Részek”-ként is említik. Kialakulása és részben önálló területi egységként való kezelése a török háborúk korára tehető, amikor a korábban egységes magyar állam szétszakadó területeinek keleti feléből létrejött az Erdélyi Magyar Fejedelemség, amelynek oltalma alá kerültek ezek a területek, viszont ezek a területek eredetileg nem tartoztak az eredetileg Erdélynek nevezett földrajzi egységhez, a fejedelemséghez viszont igen.

A Partium vagy más néven részek nem a szorosabban vett történelmi Erdély, mint földrajzi egység részei voltak, attól különálló terület, amely közigazgatásilag hol az Erdélyi magyar Fejedelemséghez, hol a Királyi-Magyarországhoz tartozott.

A területen fekvő vármegyék az alábbiak voltak:

    Máramaros megye

    Szilágy megye (Szilágyság)

    Szatmár megye

    Bihar megye („Biharország”)

    Zaránd megye

    Arad megye

Egyéb megyék is tartoztak ide, vagy kerültek ki innen az idők folyamán.

forrás: internet 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr418011010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása