Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2022. március 05. 09:50 - Kapronczay Gyécső

Brutális tévhit és ferdítés hogy Magyarországnak nem volt három tengere

image004_1.jpgA magyar birodalom I. nagy Lajos uralma idején kép: internet

Történelmi dezinformáció és tudatos materialista gondolkodásbéli torzítás hogy a középkori Magyar birodalomnak nem volt egy időben három tengere.

I. nagy Lajos magyar király uralkodása (1342-1382) a magyar birodalom késő középkori teljes pompájában való virágzásának az ideje.

Első..

Állítás: "Az igazság az, hogy a Lengyel Királyság és a Magyar Királyság csak perszonálunióban állt egymással, ez pedig azt jelentette, hogy csak a király személye kötötte össze őket, Lengyelország nem vált Magyarország részévé, ráadásul a lengyeleknek ekkor nem is volt tengerpartjuk, hiszen az Balti-tengertől a Német Lovagrend állama vágta el őket."

Vélemény: Mai modern gondolkodásmód szerint perszonálunió volt, tehát két önálló állam áll kapcsolatban melyeket csak a király személye köt össze.

Korabeli és empirikus gondolkodásmód szerint mind a magyar állam mind a lengyel állam természetszerűleg és jogilag határait a teljes birodalom kiterjedéséig tekinthette a magáénak, ha figyelembe vesszük, hogy az állam létezését elsősorban a legitim király által tudjuk meghatározni. Amennyiben a király maga az állam, akkor a király által birtokolt területek bár egymástól különálltak és függetlenek voltak, de a király személye mindezt összefogta.  Helyesebben úgy mondhatnánk, hogy nem elsősorban a magyar állam terjesztette ki a hatalmát a balti tenger határáig, hanem a magyar államnak, mint központi államnak királya szerzet magának, vagyis hatalmának további területeket (államokat).  

20140429nagy-lajos-i-lajos-magyar4_1.jpgMagyarország I. nagy Lajos korában kép: internet

Tehát a két szövetséges állam bár önálló volt mégis egy egységnek tekinthető ebben a korban legalábbis szövetségüket tekintve a király által. Na de ebben az időben Lengyelországnak nem volt tengere, amely minket nem igazán kell, hogy érdekeljen. Egyfelől azért mert az a meghatározás hogy „Magyarország határait három tenger mosta”, nem kell, hogy fizikálisan is valójában így kelljen annak lennie. Ez egy történelmi metafora, itt a magyar állam, vagyis a magyar birodalom méretbeli, de legfőképpen hatalmi méreteit jellemzi. Ahhoz hogy mi azt mondhassuk, hogy Magyarország határait három tenger mosta, ezt nem kell alapvetően szó szerint értenünk, itt egy hatalmi struktúrát, és világnézeti, hatalmi képet kell alapvetően alatta érteni.

Második..

Állítás: "A Fekete-tenger felé Moldva jelentette a kijáratot, a terület egy ideig Lajos királyunk hűbérese volt." Emiatt nem tekintik ezt is vagy csak félig-meddig magyar tengeri kijáratnak.

Vélemény: A korabeli (de sokszor a maiban is) gondolkodásmódban a hűbéres függés elég volt ahhoz, hogy egy területet az adott uralkodó állam szerves részének tartsa még akkor is, ha az adott hűbérállamot nem tagozta teljesen a saját országába. Tehát a keleti tengeri kijárat adott volt a korszakban.

Harmadik..

Vélemény: Az Adriai-tengeri kijárat az egyetlen és természetes tengerpartja Magyarországnak, amelybe nem kötöttek bele. Még..

Na de a lényeg, csak hogy azért mégis csak legyen meg az a három tenger, ha már a lengyelországiba, vagyis a Balti-tengerbe belekötöttek annyian., és sokan csak kettőre szeretnék azt redukálni, de ha tehetnék mindet letagadnák.

Negyedik, mint a valós harmadik..

Az 1348-as év

Bár rövid ideig, de 1348-ban körülbelül egy évig a Nápolyi királyság és Szicília is Lajos uralkodása alá került így az egyébként negyedik tengerünk is megvan, de ha nagyon szőrös szívűek vagyunk, mondjuk azt, hogy a tényleges harmadik tenger nem a Balti- hanem maga a Tirrén-tenger, mellyel fizikálisan is megvan a harmadik tenger, eszmei szempontból bizony ez már a negyediknek számít.

A történetét mindennek nem fogjuk most részletezni, csak a száraz tényekre koncentráltunk. Egy kattintással mindenki utána olvashat I. (nagy) Lajos királyunk történetének.

Végkövetkeztetésként kimondhatjuk, hogy bár eszmei síkon négy tenger is mosta királyunk birodalmának határait, ténylegesen és fizikálisan három tengere volt a Magyar államnak. Tehát mind a száraz, mind az eszmei gondolatmenet visszaigazolja a három tenger valóságát.

Még ha rövid ideig is volt ennyi tengere a magyar uralkodónak, mely nem von le birodalmunk és őseink nagyságából egy cseppet sem, mert hát ennek a kornak egy kiemelkedő mutatója lett a „három tenger” kifejezés, de sem minket, sem országunkat nem ezek tettek naggyá. Ha nem is lett volna tenger az ország határainál, a birodalom ténye és nagysága a nélkül is adott volt. 

K. Gyécső

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5417772492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása