Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2021. február 03. 13:51 - Kapronczay Gyécső

172 évvel ezelőtt zajlott a délmagyarországi magyarság Szrebrenicája

A Magyarországra befogadott szerbek általi véres mészárlás a délmagyarországi Zentán

zentaim-copy.jpg

"172 éve, 1849. február elsején, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének vigíliáján Zenta megadására szólították fel a magyarokat a szerbiai önkéntesekből és helyi szerbekből álló szerb csapatok, amelynek megtagadása után megindult az ostrom azon zászló alatt, amelyet a VMSZ öt évvel ezelőtt megszavazott Vajdaság tradicionális zászlajának.

Zenta eleste után  Trifkovics Aleksandar őrnagy, a szerb csapatok és a helyi szerbek egy része raboltak, pusztítottak és gyilkoltak a városban, a Szentháromság emlékmű köré gyűjtve a levágott áldozatok fejeit.

A  mészárlás  Zentán  két  hétig  tartott,  a  halálos  áldozatok  számát a történészek 2000-2800 fő  közé teszik. Aki bírt Magyarkanizsa, Szeged irányába menekült.  Sokakat  felakasztottak,  agyonvertek,  a  legtöbb  embert  csoportokban  az  alsóvárosi temető táján lévő, úgynevezett dézsma-magazinum mellé vezették ki, és ott lőtték le őket. A lakosok  egy  részét  arra  kényszeríttették,  hogy  fegyveres  felügyelet  mellett  a  megöltek  fejeit levágják,  és  hogy  a  levágott  fejekkel  a  Szentháromság  szobrot  díszítsék  fel. (Minő keresztényi cselekedet.. szerk.) Ezeken kívül folyamatosan napirenden voltak a súlyos botozások, a  minimális botütések   száma   50-60 volt,   aminek   következtében   sokan   megnyomorodtak.   Rengeteg asszonyt, leányt és leánygyermeket tömegesen megerőszakoltak. A vérfürdőben a magyarok oldalán lévő zsidókat sem kímélték, maga a zentai rabbi is áldozatul esett a terrornak.

A gyilkolásnak az sem vetett véget, hogy voltak kivételek ,s így egy helyi szerb földbirtokos, Vujic Sava , Zagorica Mojsije  jegyző, valamint a helyi pravoszláv pópa, Nikolic Aleksandar is kegyelemért esedezett (emellett mindhárman mentették, bújtatták és élelemmel ellátták a magyarokat.

A magyar hadsereg 1849. március 22-én foglalta vissza a várost. A háború előtt 15 ezer lelket számláló városban alig maradt életben 400 magyar lélek. A felszabadulás után Perczel Miklós, a magyar csapatok vezetője nem engedte, hogy a zentai vérengzés miatt felbőszült magyar csapatok a szerb lakosságon álljanak bosszút. Perczel vésztörvényszéket állíttatott fel, amely 47 zentai szerbet talált bűnösnek és halálra ítélt. A büntetést Zentán, május 22-én hajtották végre."

z1.jpg

 z2.jpg

forrás: délhír.info

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9716414598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása