Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2020. november 13. 07:47 - Kapronczay Gyécső

Szent Márton a magyar király

"Toursi Szent Márton püspök, Franciaország védőszentje, Nyugat-Európa talán legnépszerűbb szentje, aki a rómaiak által ideiglenesen megszállt  Pannóniában, Sabariában, azaz Szombathelyen született, az általa alapított Mamoutier-kolostorban kelt "Márton-legenda szerint a szent hun, illetőleg magyar királyok sarjadéka, sőt egyenesen magyar király volt" – közli a jeles néprajzkutató, Bálint Sándor.

image004.jpg

November 11-én ünnepeljük Márton napját. "A szabolcsi zsinat (1093) ünnepét nyilvánossá tette és három napos előkészülettel is hangsúlyozta."

Az ifjú Márton római légiósként szolgált. Harci erényekkel és könyörületességével tűnt ki. Örökre bevésődött a keresztény emlékezetbe az a jelenet, amikor egy meztelen, didergő koldust látván kettéhasítja katonai palástját, és felét odanyújtja a rászorulónak.

Püspöki jelmondata "Non recuso laborem" volt, azaz "Nem utasítom el a munkát." Véletlen volna, hogy ugyanezt választotta püspöki jelmondatává másfél évezreddel később Székelyfőld és Erdély nagy püspöke, Márton Áron? Bizony mondom Nektek, hogy nem. Hiszen Ő is végigharcolta az első világháborút, Ő is zokszó nélkül teljesítette a rá rótt feladatot, Ő is hatalmasat és maradandót alkotott, Ő is MAGYAR volt.

A borzalmas huszadik századot megnyitó első világháború öldökléseinek 1918-ban, Szent Márton napján, a compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásával - az antant hatalmak győzelmének rögzítésével - vetettek véget. Érthető, hogy Franciaország ezen a napon nem csupán védőszentjére emlékezik, hanem győzelmi tort ül."

forrás: MVSZ Sajtószolgálat 10658/201111

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8516284026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása