Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2020. július 03. 16:23 - Kapronczay Gyécső

Eszes mint egy róka, Ruga a szkíták, s hunok nagy királya

Róka, a hunok királya

roka_nagykiraly.png

Ruga a hunok nagy királya volt 422-434 között, Ruga helyezte át a szkíták, s hunok központját a Duna-vidékére. A hun királyok közül elsőként háborúzott a római birodalommal, pontosabban annak keleti felével. Utódai, unokaöccsei, Buda és Etele voltak. 434-ben hadjáratot indított a Keletrómai Birodalom ellen, eközben érte a halál. A hadjáratot lezáró, nagy politikai sikert jelentő békét már utódai, Buda és Etele kötötte meg 435-ben.

Nevének eredete: A név három változatban, Ρούγας (Rougas), Ρουας (Rouas), és ΄Ρωίλας (Roilas) alakban ismert. A név a súlytalan, alig hallható g miatt ilyen sok alakú, az ótörök eredeti mai átírása Ruγa lenne, ez azonos a mai török Ruğa írásmóddal. A latin és görög anyanyelvűek a g nélkül írták le, a török nyelvek szomszédságában élő gótok g-vel. (Wikipédia)

Az alig hallható "g" egyértelműen egy laza, "k" hangnak felel meg mely alapján ha ezt figyelembe vesszük a Ruga torzult név könnyen visszafejthető az eredeti Rucha, Ruca, Ruka, Roka, vagyis a mi Róka szavunkra.

Ne lepődjünk meg ha egy állatnév volt használatos keresztnévnek. Ez a régebbi korokban igen elterjedt volt és még ma sem halt ki. Gondoljunk például Kempelen Farkasra stb. De vezetékneveinkben is számtalan hasonlót találni.

kép1: internet
kép2: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7815980300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása