Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2020. június 29. 22:11 - Kapronczay Gyécső

Bánság vagy Bánát? Bács vagy Bácska?

Néhány szó a „bácska” elnevezésről.

 

delvidekm.jpg

Mostanában ahogy utaztam keresztül az országon, fejembe ötlött sok régi emlék, családi történetek, iskolai évek. Keresztülutazva a szép bácskai vidéken eszembe jutott a szomszédos terület, a bánság, melyről felidéztem azt a régi, fejünkbe vert tanítást, melyet azóta sem feledtem és örök hála érte, hogy ezt akkor megtanították nekünk.

Egyszer megkérdeztük a tanárunktól történelem órán, hogy miért van a bánátnak kétféle neve, miért nevezzük bánságnak és bánátnak is? Talán egyik fele bánság, másik fele bánát lehet? Nem tudtuk.

Tanárunk felvilágosított és nyomatékosította bennünk a helyes elnevezést, miszerint az a terület melyet e neveken nevezünk az egyszerűen Bánság. Érthető is volt, mert magyarul látjuk is hogy bán+ság összetételéből adódig eme neve a területnek. Hozzátette tanárunk, hogy a bánát elnevezést, ha lehet, ne használjuk, mert a bánát az nem több nem kevesebb, mint a bánság németes elnevezése mindösszesen.

Ha szépen szeretnénk magyarul kifejezni magunkat, akkor a terület eredeti magyar nevét kell, használjuk, melyből lettek az egyéb idegen elnevezések. Ezt meg is tanultuk azóta helyesen használva sosem mondtuk a bánságra azt, hogy bánát.

Ahogy utazás közben felelevenítettem eme régi emlékeimet, ekkor ötlött belém a szép bácska elnevezése is, mely név ekkor kezdett engem először erőteljesebben megszólítani.

Talán bácska sem az, aminek hisszük, más lehetett korábban csak az elmúlt évszázadok alatt az ő ősi neve könnyebben feledésbe merült?

Talán igen! De ne gondoljunk sci-fi szerű fantasztikus dolgokra, inkább egyszerű gondolatmenetre.

Csak egy picit kanyarodjunk el egy percre, mert ezt még meg kell említenem egy másik érdekességet. Egy régi városunk nevének névtörténete mely az évszázadok alatt kisebb torzuláson esett át.  Van sok ilyen, lehet egyszer összeszedem ezeket.

Ilyen városunk a mai Pancsova, ez a város jelenleg szerbia területén van mai szerb neve Pancevo, magyarosan leírva Pancsevó.  Természetesen, ha ezt látjuk egyértelmű, hogy itt egy szerbek lakta szerb nevű településről van szó és annak lett egy magyar neve. Pedig ha tovább kutatunk, rájövünk, hogy ez nem így van.

Eredeti neve Pancsal (mai helyesírás szerint: Pancsaly), majd ebből lett a szerb pancsevo, mely aztán újra magyar nevet kapott ezután és lett belőle Pancsova.  Egyébként eredeti magyar neve Kövivár volt, később lett Pancsaly, de ez más téma.

Térjünk vissza eredeti témánkhoz a bácska név elemzéséhez.

Mivel bácska területét mindenhol a bács elnevezéssel illetjük, erős a gyanúm a felől, hogy a bácska elnevezés ugyancsak idegen nyelvi formula elsősorban a szláv –ka, -ke, -cka, -cke tipikus használata lehetett, mely a betelepülő szerbek, horvátok, bunyevácok stb. által elterjesztett elnevezés lehetett.

Ha a történelmet vizsgáljuk a Bácska név elterjedése pont abban az időben kezdődik, mikor a török háborúk révén tömegesen települnek be Magyarország déli területeire a délszláv menekültek.

Ezért nagy a valószínűsége, hogy területünk eredetileg és helyesen magyarul bács vagy bácsság lehetett, viszont a mindenhol fellelhető bács szavunk a mérvadó, így a könnyebb kiejtés miatt bizonyosak lehetünk abban, hogy eredetileg e területünk neve nem több és nem kevesebb volt, mint hogy Bács.

Bács megye, Bács-vármegye, bács-i puszta stb.

Bár fülünk már annyira megszokta és gyermekdeden szívéhez szorította a bácska elnevezést, hogy talán jó sokáig velünk is marad, de nagy a valószínűsége annak, hogy a bácska név eredendően koránt sem magyar elnevezés, hanem az eredeti magyar név, egy a szláv nyelvekhez közelebb álló alakká idomult változata mindösszesen, akár a magyar bánságból lett német bánát név esetén is láthattuk

Azért jusson eszünkbe, hogy minden idegennek ható név alatt megtalálhatjuk az eredeti magyar elnevezést.

Érdemes megemlíteni hogy a nagy bácskai területen a középkorban három megye létezett. A mai csongrád (ma Csongrád-Csanád megye), mely mélyen benyúlt akkoriban a mai bácska területére, Bodrog megye és Bács megye. A mai bácskának nevezett terület (mely megegyezik a régi Bács-Bodrog megyével) végeredményben két nagyobb megye területén jött létre 1802-ben, az északi Bodrog vármegyéből és a déli Bács vármegyéből. Bár manapság már Bodrog megye nem létezik, sem Bács-Bodrog megye, viszont a területelnevezés vagyis a Bács, Bácska igen, melynek a mai Magyarország területén megmaradt rész eredendően Bodrogi terület volt, de a szép bács-i, bácskai elnevezést örökölte az elmúlt kétszáz év története során.

Saggitarus
kép forrása: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr10015973560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása