Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2020. március 05. 12:30 - Kapronczay Gyécső

Feltárul a magyar titok

avagy népünk évezredes titkai


Tudtad?

 

Népnevünket, mint eleink is megírták, ősünkről „Magorról”, más néven Mogyerről, Magyurról kaptuk.

Mivel ez a név eredendően méltóságnévként létezett, nézzük meg mit is jelentett e szép ősi szavunk. A nagy Ménrót, Mén, Mágóg, Nimród, Nempruth és fia is „Magor”megkapta ezt a méltóságot.

02.jpgKovács Margit, Hunor Magor és a csodaszarvas, falikép

 De mi is volt ez?!

"Tárjuk fel évezredes titkainkat és lépjünk be őseink birodalmába"

Mogyer, magyer, a legrégebbi alakja ennek a névnek. Bár nyelvünk életvidám játékossága már több száz jelentéssel ruházta fel, azért megtalálhatjuk a legrégebbi jelentéstartalmát ennek a szép elnevezésünknek, az évezredes múltunk elfeledettnek hitt idejéből.

Nézzük meg hogy miért, és hogyan is áll mindez össze:

Összetett szavunk első tagja a magy, mogy, egyéb nyelvekben megjelenik a mah szótő is, mely a mai nyelvünkben a nagyot, kiválót és a fizikai nagyságot is tükrözi. Természetesen gyönyörű nyelvünk kifejezőképessége a mag jelentéssel is társítja, mellyel jelzi, hogy a legkisebbekből is bármikor lehet a legnagyobb.

Szavunk második tagja érdekes utat járt be, ő sem maradt ki a magyar szóképzés játékos és egyben kiváló történelméből.

-er, -ar, -úr , alapjelentése úr, fejedelem, uralkodó.

Ezer évvel ezelőtti alak:  uru.

Úr, uru szavunk legkorábbi alakja az –er, eru, mely megfeleltethető a mai erő szavunknak. Azaz ki volt az úr? Akiben megvolt az erő, aki képes egy nemzetet összetartani, aki példát tud mutatni. Az úr maga az erő.

 Tehát úr, uru = erő (A nagy er)

Mindezek után láthatjuk hogy Magyar szavunk eredendően, eredeti jelentését tekintve nem jelent se többet se kevesebbet, mint azt hogy Nagyúr.

Természetesen nyelvünk rugalmassága, szó- és jelentésképző képessége kialakította a magúr szóalakot, mely a mag, magerő szavainkban is tükröződik, s természetesen szintén részét képezi népünk önelnevezésének, azaz a magyarnak.

Több esetben megjelenik később, mikor már népnevekre alkalmazzák a kör szavunk dinamikus alakja a -gur,- gar -gir alak, mely már népet jelöl, népek körét mutatja, azaz egy nemzetet.

88073225_122602525972262_5114320887117512704_o_1.jpghát társ

Ha mindezt látjuk már könnyen megértjük e szép népnevünk, ilyen sok változatát, megértjük miért is volt mogyer a magyar és ki is volt a mi nagy ősünk Magor, aki a mi nagy urunk volt, népünk nagy ősatyja.

Magyar, vagyis Magor nagyurunk a mi ősatyánk adta e nemzetnek nevét, s életét, mely mindig is volt és mindig is lesz még e világ él és virágzik.

„A tíz egyszármazású szkíta nép egyesülve vala, s nevezetét mindannyiuk őséről Magorról véve, a szkíták, vagyis a hunok mind a mai napig a Magyar nevet használják.”

kép1eredeti forrás: internet
kép2 forrás:
internet

 

COPYRIGHT © /SZIESZTA-NETWORK HUNGARY/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr3315504436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása