Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. november 23. 08:55 - Kapronczay Gyécső

Miért nem értik Trianont?

avagy a fiatal népek szűk látóköre

monarchia11.jpg

(szemezgetés a trianon probléma hatalmas témaköréből)

Egy részt tudjuk, hogy nem is szeretnék megérteni, másképp látják a dolgokat, ez az ő nézőpontjukból természetes, még ha saját maguknak is hazudnak. Van egy nagy probléma a történelem felfogással és talán itt van a legnagyobb gond. Nem tudni mindez tudatos ferdítés, vagy sem de a környező népek visszajelzései nagyon mást mutatnak a történelemismeretükről, mint amit mi látunk.

A trianon problémával kapcsolatban legnagyobb gond az, hogy a körülöttünk élő fiatal népecskék nem látnak tovább a Habsburg-Török időknél.

Ezért nem is tudják értelmezni a trianon problémát. Az ő szemellenzőjük a Habsburg éra. Ők a Habsburgokat egy közös "ellenségnek" tekintik. (Néha meg pont havernak de ez is érdekes téma) Ők csak eddig látnak. Ők nem látják a magyar királyságot,  csak egy hatalmas Habsburg birodalmat, melyben több nép él. Ők ezért is élik meg  trianont egy felszabadulásnak. Ezért nem is értik, mi magyarok miért nem ünneplünk velük együtt közösen. Nem látják, hogy Trianonban nem egy Habsburg birodalmat daraboltak fel, hanem egy Magyar királyságot is a birodalmon belül. Ők ezzel nem foglalkoznak, ők már betelepedtek a magyar területekre, megvetették lábaikat, ők azt hiszik ezek a területek az övék.

Olyannyira nem értik a múltat ezek a népek, hogy kimondhatjuk, a környező népek nem látnak tovább a török kornál. Miért is mondhatjuk ezt?

Vegyünk egy példát.

A szerbek például Szegedet szerb városnak mondják. Tudjuk, hogy jogtalanul és pofátlanul, de ők azt hiszik, hogy ez így van. Szerintük szerb város volt csak elmagyarosodott.  Nézzük is meg hol buknak el a szerbek. A felszínes történelem ismeret náluk csak odáig tart, mikor megjelenik az első betelepülő szerb Szegedre.

Van egy ősi városunk Szeged, mely már a pannon szkíta időkben is létezett, mely város végig élte a római megszállást is. Innen ismerjük latinizált nevét a Partiscumot, de ne menjünk ilyen messzire bár érdekes téma. Szeged egy olyan város, mely mindig magyar lakosságú, magyar kultúrájú és magyar érzelmű város volt.

De jött a török korszak és a megszállás. Ekkor a magyar lakosság nagy része kiszorult a városból, elmenekültek északra. Aki maradt az a város szélére szorult. Elindult az idegenek városba történő beáramlása. Először a törökök, majd a szerbek bevándorlása, később tetemes német költözött a városba. A megszállás elől távozni kényszerült magyarok helyébe rengeteg szerb bevándorló érkezett. Majd a város visszafoglalása után a magyar lakosság helyett németek költöztek. A városnak volt egy rövid újkori szakasza mikor többségében bevándorlók lakták.  A drága szerbek ezt a néhány évtizedet hajlandóak csak meglátni, és fennen hangon ordítják, hogy „szeged az szerb város”  Ki kell, hogy ábrándítsuk őket. Nem, Szeged soha nem volt szerb város, de még csak német sem.

Szegénykék itt buknak egy nagyot, de nem értik, talán egyszer megértik. Persze azt kénytelenek elfogadni, hogy a város, bár lassan de újra magyar lett, visszamagyarosodott. Ha lassan is, de sikerült a magyar lakosságnak visszaszereznie a várost.

szegedi_var_xvii_szazad.jpgSzeged vára a XVII. század közepén. A képen lévő út többé kevésbé megegyezik a mai József Attila sugárúttal. a templom helyén ma a Dózsa iskola áll, a közelebbi bokroknál a Kiss Ferenc Erdészeti szakközépiskola, a bal oldalon a juhász a juhokkal a mai Szent György tér helyén legelteti állatait.

Itt is gondolkodásbeli problémák vannak. Mindaddig még egy néhány évtizednyi idegen megszállás után helyre állt a rend és újra visszalépett egy város a régi fényébe, addig az idegenek szeme nem lát túl a saját szemellenzőjén. Az hogy volt néhány évtizednyi megszállás mikor idegenek lepték el a várost, azt soha senki sem tagadta, de az a pofátlanság, hogy egy város életét csak odáig lássuk, mikor megjelennek a bevándorlók, az nonszensz. Úgy hogy mindenki legyen kritikus akkor, ha egy idegentől azt hallja, hogy ez és ez szerb, román, vagy szlovák város volt/van.

Ezért is van mindez, hogy az idegenek akarva akaratlanul, de nem hajlandóak tovább látni a szűkös látókörükön. Minden megszállt területet visszavetítenek az múltba és behazudják, behazudnák nekünk, hogy az az ő ősi városuk volt vagy területük minden ahova csak egyszer is egy honfitársuk betette a lábát. Mindig legyen mindenki kritikus az ilyen kijelentésekkel. Sajnos az elmúlt száz évben gondolkodás nélkül el volt fogadva mindaz a hazugság miket az idegenek ellenünk hoztak fel.

/nimrodnepe.blog.hu/
kép1:internet
kép2: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6215320920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása