Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. június 19. 07:59 - Kapronczay Gyécső

Amit még az igaz magyarok is el szoktak felejteni: A szerémség

 croatia-slavonia-kingdom-of-hungary.pngSzerémség, eredeti kép: internet

ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge.jpgMagyarország, Horvát-szlavónország és a Szerémség nélkül kép: internet

tarcal.jpgA Tarcal vidéke kép: internet

Azt kell mondjam, sajnos olyan térképek kerülnek folyamatosan elő, Magyarországról, melyen ha Horvátországot levesszük, a magyar szerémséget is eltüntetik.

Nem tudni, hogy ez egy régi rossz térképről  való folyamatos másolás okán létrejött hiba, viszont szerémség az szerémség. A magyar nemzet egyik déli és legkiválóbb szőlész területe volt a török háborúkig.

800px-szerem_county_map.jpgkép: internet

A szerémség nem a horvátokkal került perszonálunióval hozzánk. Az már Árpádék korától visszaszerzett magyar terület volt. Ezért nem jó hozzácsapni Horvátországhoz és külön kezelni Magyarországtól!

 

„A 10. századtól Magyarország része lett. Később itt alakult ki a földrajzi régióval többé-kevésbé megegyező területű Szerém vármegye, magyar többségű lakossággal. A középkorban hazánk egyik legjelentősebb szőlő- és bortermő területe volt, de fontos szerepet játszott a mezővárosi társadalmi-kulturális mozgalmakban is, mint például a huszitizmus. A mohácsi vészt követő belháborús zűrzavar során rövid időre a szerb Cserni Jován kényszerítette uralma alá a vidéket, amit saját magánállamaként kezelt, de a magyar seregek leverték. A török megszállás alatt magyar lakosságának többsége elpusztult, szerbek és horvátok települtek be, s a 18. században megjelentek a németek, szlovákok, csehek, ukránok és albánok is. A 18–19. században dunántúliak és bácskaiak bevándorlásával magyar szórványok is kialakultak a területen” (wikipédia)

rednek_vara.jpgRednek vár maradványai és tornya kép: internet

fruska-gora-from-orlovo.jpgA kárpát haza déli "védelmező" hegyvidéke kép: internet

szerkesztette: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2614901254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása