Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. április 07. 10:21 - Kapronczay Gyécső

Baradlay Richárd és Palvicz Ottó összecsapása

Erre mondják: igaz történet alapján

6500.jpg

     "Egy magyar és egy osztrák katonatiszt, akik jól ismerték egymást Bécsből, a császári hadseregből, később mégis megütköztek, majd egyikük kioltotta a másik életét. Jókai Mór A kőszívű ember fiai c. regényének Baradlay Richárdját és Palvicz Ottóját két valós személyről és történetükről formázta meg.

Szini Sebő Alajos huszár alezredes és Hermann Freiherr Riedesel zu Eisenbach őrnagy együtt szolgáltak az 1848-49-es szabadságharcig a császári seregben, majd Sebő hazatért huszárjaival és a magyar szabadság oldalára állt. Újbóli találkozásukra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1849. április 4-én került sor, amikor – a dicsőséges tavaszi hadjárat közepette – Tápióbicskén összecsaptak. Azonban csak ők ketten, mivel a két egység hirtelen megállt nem túl messze egymástól, mielőtt megütköztek volna. Riedesel ekkor kivont karddal párbajra hívta Sebőt, aki azonnal nekiindult az óriási erejű és híres kardvívó hírében álló császári tisztnek.

A hosszú percekig tartó viaskodás közben Riedesel megsebesítette Sebő karját, csakhogy ő kevéssel később kettéhasította koponyáját. Az osztrák hadsereg ezután meghátrált, a magyar haderő pedig Klapka György fővezérletével a hatvani győzelem után újabb diadalt aratott a túlerőben lévő ellenséggel szemben.

forrás: M.T. és magyarforum.hu
Fotó: Baradlay Richárd szerepében Mécs Károly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8614746061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása