Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. március 24. 01:45 - Kapronczay Gyécső

A magyar Kalifornia

avagy San Diego megye első seriffje egy magyar férfi volt

"San Diego megye első seriffje egy magyar férfi volt
Az Amerikában szerencsét próbáló Haraszty Ágostonnak nem csak élete volt kalandos, a halála is: állítólag krokodil falta fel.

Haraszthy Ágoston alig érkezett meg az amerikai San Diegoba, pár hónappal később a megye első seriffjévé választották. A kalandor azonban nem csak erről vált híressé: saját várost alapított, szőlőskertté varázsolta Kaliforniát, aktívan politizált, de elkapta az aranyláz is. Halálának bizarr körülményei pedig a mai napig tisztázatlanok.

c2ad61muqaaomyr.jpgHaraszthy Ágoston


Haraszthy Ágoston Magyarországon született 1812-ben. Eleinte jogi pályára készült, a pozsonyi országgyűlésben pedig olyan nagy magyarokkal is barátságot kötött, mint Wesselényi Miklós és Kossuth Lajos. 1840-re azonban úgy elmérgesedett a viszony a Habsburg uralkodóház és a nemesek között, hogy Haraszthy jobbnak látta, ha dobbant, és családjával Amerikában próbál szerencsét.

Először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát.

Más források szerint viszont Széptájnak hívták a ma Sauk City néven ismert várost. A kiköltözést követő évben utazgatott Amerikában, majd visszatért Magyarországra is, de csak azért, hogy meggyőzze apját, számolják fel a családi birtokot, és mindannyian költözzenek ki az USA-ba.

Visszatérése után nagy intenzitással fogott városa fejlesztéséhez. Utakat, hidakat, malmot építtetett, támogatta más európai bevándorlók letelepedését, komlótermesztésbe, juhtenyésztésbe fogott, és megalapította a környék első menetrend szerinti gőzhajójáratát is.

Nagy álma volt, hogy Amerikában meghonosítsa a szőlőt, és európai szintű borokat készítsen. Wisconsin párás éghajlata azonban sem a szőlőnek sem az asztmájának sem tett jót. Így hát felszámolta wisconsini birtokait, és 1848-ban még nyugatabbra, Kaliforniába költözött.

Az emléktáblája San Diegóban:

 a-hiselcuaanljt.jpg

Családjával 1849 végére ért San Diegóba. Földet vásárolt az akkor 650 lelket számláló városba, gyümölcsöst ültetett, egy partnerrel létrehozta az első menetrend szerinti omnibuszjáratokat, istállót és hentesüzletet nyitott, és az ingatlanpiacban is érdekelt lett. Hamarosan nem csak a helyi üzleti életben, de a politikában is hírnevet szerzett. A tiszteletére elnevezett Haraszthy utca egészen az 1960-as évekig létezett.

Alig telt el pár hónap megérkezése után, 1850 márciusán San Diego megye első seriffjévé választották.

Amikor pedig a település városi rangot nyert, ő lett a város első rendőrfőnöke."

forrás és képek: www.szeretlekmagyarorszag.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9214711633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása