Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. január 08. 16:09 - Kapronczay Gyécső

Nyelvünk, mint olyan..

..avagy a "lingua franca" kutatások ígéretes kezdete

Tudtad?

scythosarmlang.jpgA szkíta népek és nyelvük (helyesen nyelveik) hozzávetőleges elterjedési területe i. e. 100 körül. Forrás: Wikipédia
A kép csak illusztráció, viszont a zöld terület többé kevésbé egyeztethető a szkíta "lingua franca" nyelvi területtel, melybe a Kárpát-medence is beletartozott.

A finnek sem voltak mindig finnugorok

A turanizmus  mint olyan a finneknél is megvolt. Úttörője a finn nyelvész, Matthias Alexander Castrén, aki arra a következtetésre jutott, hogy a finnek Közép-Ázsiából származnak, és nem csupán egy apró, elszigetelt népet alkotnak, hanem egy nagyobb közösség részei, amelybe olyan népek tartoznak, mint a magyarok, a törökök, a mongolok stb. A turánizmus vagy pán-turanizmus innen terjedt el a finnek rokon nyelvű népeinél, így Magyarországon és Törökországban is.

Eredeti cikk forrása: A Turanizmus manapság 2019.01.05.
https://fuhu.hu/turanizmus-manapsag-deli-kave-szele-tamassal/?fbclid=IwAR3cLljow3YeZWgldt-xIENAknKNZIFqzbnVBUZego3RP-BjvlCGiAJFgp8

_______________________________________________________________________________________________

– Mi a véleménye a "finnugor" nyelvi rokonságról?

– Valamilyen szintű nyelvi kapcsolat biztosan létezik. Épp ezért szerintem csakis olyan ősi népesség hozhatta a nyelvet, amelyből a fent nevezett uráli genetikai kapcsolat nyomai kimutathatók. Külföldi kutatóktól hallottam olyan előzetes eredményekről, amelyek szerint az ázsiai hun és szkíta genomok uráli, dél-szibériai kapcsolatot mutatnának. Ez egybevágna néhány amerikai nyelvész modelljével, miszerint az ázsiai hunok meghatározó rétege is "finnugor" nyelvű lehetett, ez a nyelv a sztyeppén  pusztán terjedt, és nyelvátvétellel, mint presztízsnyelv, jutott az erdőövezetbe. Ha ezek a hipotézisek igazolódnak, a szkíta-hun–magyar folytonosság és a finnugor nyelvi kapcsolat összebékíthetővé válik. Hangsúlyozom, hogy amit mondok, az még csak hipotézis, de jól illeszthető a saját eredményeinkhez.

Eredeti cikk forrása: Demokrata: Hunok, avarok, magyarok; 2018. 11. 16.
http://www.demokrata.hu/hir/belfold/hunok-avarok-magyarok

_______________________________________________________________________________________________

– Egy rendkívül merész állítást is megfogalmaz: a magyar nyelv közvetítő nyelv volt a Közép-Ázsiai térségben, ezt mire alapozza?

– A magyar nyelvtörténet inkább érintkezésekre alapszik, minden nyelvnek van egy magva, és nyilván főleg közép-ázsiai sztyeppei pusztai területen – sokat érintkezett más nyelvekkel. Én az obi-ugor–vogul–magyar kapcsolatokat jellemzően ilyen nyelvi kapcsolatoknak tekintem. Az obi-ugor jellemzően paleo-szibériai nyelv, de érintkeztek olyan népekkel, akik a magyarhoz közel álló nyelvet beszéltek. Tudjuk, hogy az északi, tundrai népeknek volt kapcsolatuk a lovas nomád népekkel, de ez nem feltétlenül volt genetikai..

 …A magyar és a türk nyelvek között erősebb a kapocs, a szanszkrit felé is van kapcsolat: például a ’szekér’ szó a szanszkrit szakar, de ezt az ottani nyelvészek idegen szónak tekintik, amit Közép-Ázsiából kaphattak. Nem a magyar nyelv vette át s lett ’szekér’, pont a fordítottja igaz: de hát a lovas kultúra abban a térségben alakult ki. Az ősi magyar nyelv egyfajta közép-ázsiai központi pozíciót foglalt el, többirányú kapcsolatai voltak. Ezt elsősorban nyelvi érintkezés alapján kell levezetnem. Valójában kevés volt a finnugor kapcsolat, a török–mongol kapcsolatok intenzívebbek voltak, több a közös gyök és nyelvtani elem is.

Eredeti cikk forrása: Lehet magyarul gondolkodni 2016. november 9.
https://magyaridok.hu/kultura/lehet-magyarul-gondolkodni-2-1161334/?fbclid=IwAR1Hz0gmVLDfnhJg8BU69B0B2-TU83rRydP4nnO06pQkWJrHDB2x2YJe9zE

A narancs színnel jelölt szövegek, betoldások a szerkesztők bejegyzései. (Kivéve mobilnézeten, ott a linkek is narancs színnel jelennek meg.)

Szerkesztette: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

Címkék: magyar nyelv
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6914547798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása