Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. január 07. 16:49 - Kapronczay Gyécső

Leopárd és az Armata

"A Magyar Honvédség fejlesztésével kapcsolatban több fontos hír is érkezett az elmúlt napokban, ezek közül kétség kívül a legnagyobb visszhangja az ultramodern tankok beszerzésének volt. A Leopard 2A7+ harckocsival mi is sokat foglalkoztunk és foglalkozunk alábbi anyagunkban is, amelyben arra kerestük a választ, mit tud ez a típus, az Armata T-14-eshez, Oroszország rettegett tankjához képest. 

Csak úgy záporoztak a fontos bejelentések


Az elmúlt napokban szinte egymást érték a Magyar Honvédség korszerűsítésével kapcsolatos bejelentések: először kiderült, hogy tizenhat Airbus helikoptert vásárolunk, majd valósággal robbant a hír, hogy a világ egyik legmodernebb tankjából, a Leopard 2A7+ harckocsiból is jó párat beszerez Magyarország. A bejelentések sora itt nem ért véget, kiderült ugyanis az is, hogy az Airbus Defence and Space légvédelmi rakétavezetési rendszert telepít hazánkban.

Ezek közül a legnagyobb visszhangja a Leopardok beszerzésének volt, amellyel mi is több cikkünkben foglalkoztunk, illetve foglalkozunk most is, mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy az új harckocsik mit tudnak az oroszok által gyártott, egyesek által a világ legjobb tankjának kikiáltott Aramata T-14-eshez képest. Az összehasonlítás előtt azt viszont feltétlen meg kell jegyezni, hogy ez a két típus még egy esetleges háború esetén sem valószínű, hogy valaha találkozik majd a csatamezőn. A Leopard 2A7 típusból már több ezer darab készült, míg a T-14-esből csupán kisszériás gyártás valósult meg és nem is várható tömeggyártás. Jurij Boriszov, az orosz hadiiparért felelős miniszterelnök-helyettes ugyanis korábban kijelentette, túl magas a harckocsi előállítási költsége, ezért annak nagyszériás gyártása helyett a meglévő harcképességének növelését részesíti előnyben Oroszország.

A két szupertank fontos paraméterei


Mi sem hittük volna, de a Magyar Honvédség a német Krauss-Maffei Wegmann által gyártott legmodernebb harckocsikból, a Leopard 2A7+ modellekből vásárol 44 darabot. Ráadásul további 12 darab használt Leopard 2-es A4-es modellt is beszerzünk a cégtől, melyeket a kiképzési célokra használunk.

A Leopard 2-eseket az 1970-es évek óta fejleszti és használja a német hadsereg, a típus évtizedek óta a világ egyik legjobb tankjának számít. 120 milliméteres Rheinmetall L/55-ös lövege számos másik harckocsi tervezéséhez ihletet adott, nem is beszélve a 62 tonnás jármű páncélzatának kialakításáról, 1500 lóerős motorja pedig 72 kilométer / órás sebességre képes.

Hossza 12 óra irányába előremutató csővel 10,97 méter, szélessége meghaladja a 3,7 métert, magassága a torony tetejéig közel 3 méter, és 550 kilométert képes megtenni egy tele tank üzemanyaggal.

leopard_2_a7_rhag.jpgLeopard 2 A7+ (galéria, 4 kép)


Talán egy harckocsi megítélése sem osztja meg a tankszakértőket annyira, mint az Armata, az oroszok legújabb, évek óta kísérleti fázisban lévő következő generációs tankja. Egyesek szerint a T-14-es egy túlmisztifikált kupac fémhulladék, mások szerint pedig a világ legjobb harckocsija. Az "Armata" univerzális harci platformot 2009 óta fejlesztik az oroszok, 2015-ben láthattuk először a moszkvai győzelmi napi parádén. Az elképzelés lényege, hogy egy egységes alvázrendszerre többféle harckocsi típust lehessen felépíteni, jelenleg általános harckocsi, gyalogsági harcjármű, harckocsi-támogató és tüzérségi változatai ismertek.

armatat14.jpgAz Armata T-14-es harckocsi

Méreteit tekintve az orosz hadsereg büszkeségének, a T-14-es Armatának sem kell szégyenkeznie: a 48 tonnás tank hossza 12 óra irányába előremutató csővel közel 11 méter, szélessége 3,5 méter, magassága meghaladja a 3,3 métert és közel 500 kilométert képes megtenni egy tele tank üzemanyaggal. A T-14-es szintén egy 1500 lóerős erőforrással rendelkezik, annak köszönhetően viszont, hogy jóval könnyebb a Leoprad 2-nél, sokkal nagyobb végsebesség elérése képes. A háromfős (parancsnok, vezető és a tüzér) legénységgel a fedélzetén akár 90 km/h-s sebességgel is száguldhat a harckocsi.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a gyártási költségekről sem, a németek tankja közel 8,9 millió dollárba kerül (durván 2,5 milliárd forint), míg az oroszok harckocsijának előállítási költsége 5-7 (durván 1,4-2 milliárd forint) millió dollár között mozog felszereltségtől függően.

Tűzerő és páncélzat


Ahogy fentebb már említettük, a Leopard 2A7+ elsődleges fegyverzetét egy 120 milliméteres Rheinmetall L/55-ös löveg jelenti, míg másodlagos fegyverzetét 2 darab 7,62 milliméteres MG3 géppuska alkotja. Érdemes megemlíteni, hogy a Leopard 2A7 típust ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, lövegstabilizátorral, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A löveg ráadásul képes izraeli irányított rakétákat is kilőni, a stabilizált Rheinmetall-löveg pedig állítólag mozgás közben, akár öt kilométeres távolságra lévő célpontokat is el tud találni. Akár más modern harckocsik, a Leopard 2A7+ is fel van szerelve számítógépes irányítási és kommunikációs rendszerrel.

Az Armata T-14-es esetében az elsődleges fegyverzetet a 2A82-1M 125 milliméteres sima csövű harckocsi-ágyú adja, míg a másodlagos fegyverzetet egy darab 12,7 milliméteres Kord géppuska és egy darab 7,62 milliméteres PKTM géppuska jelenti. Az irányított rakéták kilövésére is alkalmas 125 milliméteres löveg állítólag képes arra is, hogy 8 kilométerről átüsse az ellenséges harckocsik páncélját. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a tornyot már a páncéltestből irányítja a lövész, így a lőszertől elszeparálva dolgozhat.

A Leopard legújabb, városi hadviselésre is optimalizált változata többrétegű kompozit páncélzattal van felszerelve, melyre moduláris védelmi rendszereket lehet építeni. A T-14-es páncélost 360 fokos kamerákkal, hőérzékelőkkel és az "Afganit" nevű aktív védelmi rendszerrel is ellátták az oroszok. Fontos azt is megjegyezni, hogy a jármű legénységének kapszulája többrétegű páncélzattal van védve.

Igyekeztünk gondolni azokra az olvasóinkra is, akik vizuális típusúak, az alábbi bő kilenc perces videóban az imént leírtakon túl további érdekes információkat is kaphatnak a Magyar Honvédségnél hadrendbe álló Leopard 2A7+ harckocsi és az Armata T-14-es orosz tank párharcáról."


Forrás és képek: /www.portfolio.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr214545060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása