Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. szeptember 07. 11:21 - Kapronczay Gyécső

A huszárság magyar eredete

"A huszárság a legmagyarabb fegyvernem. Délszláv több okból sem lehet: 

1: A Balkánon nem lehet lovascsatát vívni a domborzat, magas hegyek, szűk völgyek, erdőségek miatt. A Balkánon soha nem volt komoly lótartó kultúra. A középkori források közül egyik sem számol be jelentős balkáni lovasságról. Magyarországon már jóval az államalapítás előttről komoly lótartó kultúra van, amiről rengeteg forrás beszámol és itt a domborzat is alkalmas lovasharcra. 

2. A huszár viseletben semmi balkáni eredetű ruhanemű vagy fegyver nincsen. A huszárok sosem hordtak bocskort, bő nadrágot, széles bőrövet, rövid mellénnyt, fezt és nem harcoltak hajlított pengéjű harci késekkel és hosszú díszes ágyazatú balkáni a puskákkal. A huszár viselet és fegyverzet minden egyes része magyar eredetű. 
A délszláv eredet mellett kiállók egyetlen bizonyítéka egy zsoldlista, amiben főképpen horvát és szerb nevek vannak. Ez önmagában semmit nem jelent.

Egyrészt Horvátország már Szent László király óta Magyarország része, míg egy alakulat eredetére, hovatartozására nem lehet csak a benne szolgáló katonák neve alapján következtetni. Ilyen erővel az '50-es évekbeli Francia Idegenlégió nem francia, hanem német hadsereg, a kortárs US Army pedig nem amerikai, hanem latin hadsereg, stb.

Hussars have Balkan origin. False.

The Hussars are the most Hungarian branch of arms. It can not be Balkan origin because of: 

1. There is not suitable terrain in the Balkans for a cavalry battle because of high mountains, narrow valleys, dense forests. Serious horse-culture never was in the Balkans and Medieval sources never say about Balkan cavalry. There is a very serious horse-culture in Hungary much before founding the state, a lot of sources mention it and there the terrain is very good for cavalry. 

2. Any part of typical Balkan style clothes and weapons does not appear at Hussars. Hussars never wear sandal, wide trousers, broad belts, short vests, fez, and they never fight with curved bladed knives and long, highly ornamented rifles. All Hussar clothes and weapons have Hungarian origin. 

These who say that Hussars have Balkan origin, have a mercenary list where mainly Croatian and Serbian names appear. This does not mean nothing as you can not know the origin of an unit only after the names of its soldier, as if you can know, then we can say, that the French Foreign Legion in the '50-es was not a French but a German army, the contemporary US Army is not American but a Latin army. Anyway, Croatia made part of Hungarian Kingdom since the reign of great Hungarian king Saint Ladislaus."

A képen a következők lehetnek: 1 személy
Forrás: facebook
"A huszárságról:
Szalay László történészünk s utána a legtöbb magyar iró, a huszár szót húsz szóból származtatja, azt állítva, hogy e szó 1458 után keletkezett, amikor az országgyülés elrendelte, hogy húsz-húsz jobbágytelek után egy-egy katona állíttassék a király seregéhez. Akik ezt állítják, azok legalább is a szó keletkezésének idejére nézve alighanem tévednek, mert már egy 1403. kelt okmány egy huszár-kapitányt, továbbá egy valószinűleg a XV. sz. elején irt okmány egy Huszár Imre nevü egyént és végre egy 1449. kelt okmány magyar H.-at említ.
A magyar nyelvkutatók a huszár szót a «Corsar» (lat. cursor) szóból vélik keletkezettnek, mely szó szerintök portyázót, rablót jelentett volna. Egyelőre a vita még nincs eldöntve s csakis azt tudjuk bizonyosan, hogy Mátyás király egy 1481. irt latin levelében, állandó seregének (Európában az ókor után az első!) könnyü lovasságát már H.-nak (hussarones) nevezi. Mátyás király huszárjai, egykoru német és olasz irók szerint: nemes ifjak és urak által vezényelt tizedeket, századokat és ezredeket képeztek és fürge, apró, jelentéktelen külsejü, de rendkivül kitartó és edzett lovakon, másfél ember hosszuságu kópjákkal, görbe kardokkal és fokosokkal harcoltak.
Öltözetük igen jól cserzett bőrökből volt készítve. Sarukat viseltek, melyekre a sarkantyukat szijakkal felcsatolták; fejüket csúcsban végződő, orrtvédő ruddal ellátott sisak, vagy pedig vastag nemezből vagy báránybőrökből készített kucsmákkal, felső testüket némelyek sodronyinggel, mások a vállra vetett báránybőrökkel bélelt, cserzett bőrökből készített rövid felső ruhával (mente?) s egy e fölött viselt farkasbőrrel védték. A nyilazó magyar lovasokat nem hítták H.-nak, hanem jászoknak (ijjászok).
Mátyás király huszárcsapatjai a jobbágytelkek után kiállított, telek- katonákkal, tehát nem zsoldba fogadott kóborlókból, hanem földmives családok fiaival alakíttattak és egészítettek ki. Mátyás király állandó hadseregének II. Ulászló alatti szétzüllésekor főleg a huszárcsapatok maradtak együtt és részint a királyi és királynéi dandárokhoz, részint pedig a végekhez osztattak be. Már a mohácsi vész előtt a stájer rendek horvát és bosnyák zsoldosokból alakítottak lovascsapatokat a török portyázók elleni védelmükre s e lovasok is H.-nak nevezték magukat."

További értekezések:
Maga a szó eredete homályba vész. Viszont ezzel a szavunkkal már a kora középkori, késő ókori időszakban is találkozunk. A magyarságba beolvadt testvér Kazár nép elnevezése több esetben Chassar, Hassar, Chussar, Kassar, Kaszár, Kazár, Kozár. 
Elmondásuk szerint volt egy uralkodó akit Kaszarnak hívtak róla kapták a nevüket. Annyi tudósítást is kapunk, hogy az önelnevezés elsősorban nem a Kazár volt de a későbbi időkben már minden nép ezen a néven hívja őket.
A pártus szkíta birodalom megszünte után az újperzsa szásszánok birodalma még erősen támaszkodott a szkíta-hun-pártus katonaságra. A korai szasszanida uralkodók még félig hun származásúak voltak. I. Kavád fia I. Huszrau Anosirván nevében találjuk meg újra a huszár szavunkat. Másnéven Chosroés-ként is nevezték. Ennél a névnél is egyértelműen látszik, hogy ami a magyar nyelvben -ár végződést kap az más nyelvekben -ra, rá, rau végződést kap. 
Ő volt az az uralkodó aki a későbbi Kazár birodalom területén megalapítja Kicsi-Madzsar városát és Ulu-Madzsar városát. Mivel a kaukázusban élő Changar hunokkal vallási konfliktusba keveredik ezért megtámadja őket. A végeredményről nincsenek pontos információink de annyit tudunk, hogy az ekkor Zabergan vezette  20 ezer lovassal rendelkező Kangarok 3 hadának tiszteletben tartja keresztény vallását és nem avatkozik bele a nép életébe. Ezidőben költöznek északabbra a Kaukázus déli részéről az északi oldalra, ahol megalakulnak a Madzsar városok. Valószínűsíthetjük, hogy ezeket a városok nem maga Huszrau (Huszár) építtette, maximum "áldását" adta ezekre, talán mert vagy nem volt már beleszólása a Changarok dolgaiba, vagy a kiegyezés után nem szólt bele ügyeikbe. Röviden ennyit a Changarokról. Terjedelmes történetü(nk)ről külön cikkben érdemes foglalkoznunk. 
Utószóként érdemes annyit leírni, hogy az idegeneknek többször sikerült ellentétet szítani a "karvalyos kangariyya"(hungárok) és az "oroszlános shubiryá" (szabirok) között. A magyarság két azonos származású és nemzetalkotó eleme volt e két testvérnép. (Gyécső)
"A huszárság a legmagyarabb fegyvernem" forrás: facebook
"A huszárságról" forrás: www.kislexikon.hu
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7314226067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása