Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2021. január 24. 13:18 - Kapronczay Gyécső

Mit ünnepel Románia január 24-én

141771734_1673060546227275_1150419694572340871_n.jpg

"A román fejedelemségek, Moldva és Havasalföld egyesülése az a történelmi esemény, amelyet január 24-én ünnepel az ország, 2015 óta munkaszüneti nemzeti ünnep. A két fejedelemség egyesülésére a XIX. század közepén került sor, az esemény Cuza  Alexandru Ioan nevéhez fűződik, akit mindkét fejedelemség uralkodóként választott meg: 1859 január 5-én Moldva, illetve január 24-én Havasalföld. A két ország közötti erős kulturális és gazdasági kapcsolatokon alapuló folyamat 1848-ban kezdődött, amikor Sturdza  Mihail és Bibescu Gheorghe  uralkodása alatt Moldova és Havasalföld közötti vámunió valósult meg. A krími háború kimenetele megteremtette az egyesülés megvalósításának kedvező európai kontextust.

A románokat (vlachokat) legelőször a Balkán belsejében, a mai Mace­dó­niában zajló események kapcsán említik a 11. században. A magyar forrásokban csak a tatárjárás után szerepelnek a románok. A 13. századtól két jól elkülönülő területen éltek: Havasalföldön, Moldvában, Erdélyben csak szórványosan, tömeges betele­pülésük a 18. század végétől történt. Középkori elnevezésük a vlach, amiből a magyar nyelvben az oláh szó ered. A magyarok egészen a 20. század elejéig az oláh nevet használták a románok megnevezésére, mára azonban ez a név a románok szerint gúnynévnek számít. Eredetileg egyébként ez a szó min­denféle újlatin nyelven beszélő embert jelentett, az “olasz” szó alakváltozata. 1859-ben a két terület nem­zetgyűlése közös fejedelmének választotta Cuzá Alexandru Ioant, majd a két fejedelemség 1862-ben egyesült. Az új ország neve Románia lett, Bukarest fővárossal, és a török birodalomban autonóm stá­tuszt élvezett. A parlament 1866-ban Hohenzollern Károly porosz herce­get választotta fejedelemmé.

Mint ismeretes Románia mai területét a tőlünk elrabolt és megszállás alatt tartott Erdély, és a régi kun területek Havasalföld és Moldva alkotja. Az ország nyugati és keleti felét a Kárpátok hegyvonulata élesen elválasztja egymástól. Az ország nyugati felét alkotó (tágabban értelmezett) Er­dély történelmi és kulturális szempontból Kö­zép-Európához sorolható, addig a keleti országrészeket történelmük és kultú­rájuk Kelet-Európához, il­letve Délkelet-Európához, a Balkán-félsziget területéhez köti.

További nagyobb országrészek a Fekete-tenger partján fekvő (Észak-) Dobrudzsa, valamint az a két nyugat-romániai táj­egység, amelyek eredetileg nem tartoztak a történelmi Erdélyhez: az egykori Partium vagyis az alföld keleti fele és Kelet-Bánság. Erdély történelmileg csak a nyugati országrész he­gyek­­től körülvett belső medencéjét jelentette, ma már azonban az egész egykori Magyarországhoz tartozó területet értik alatta. Havasalföldet két nagy történelmi tájegység alkotja, Ol­ténia és Munténia. A ro­mán fejedelemségek kialakulása előtt a mai Romá­nia földje az ősidőktől lakott. A legrégibb régészeti leletek kb. 24 000 évesek. Az itt élő népek első írásos említése Hérodotosztól va­ló i. e. 440 környékéről. Amikor a rómaiak megközelítették az Al-Duna vidékét, a folyón túl dák tör­zsek éltek. A dákok földjét, Daciát, vagyis a mai Erdély egy részét és Olténiát a rómaiak 87-ben elfoglalták, ahol provinciát szer­veztek. Ezt a népvándorlás népeinek nyomására 271-ben feladták.

A népvándorlás folyamán a gótok, majd a hunok szerveztek rövid életű államot a területen. A gepidák állama valamivel tartósabb volt. Őket az avarok követték, majd a honfoglalás honvisszafoglalás előtt egy ideig a magyarok ellenőrizték a Kárpátokon kívüli területeket. Erdély a 10. századtól a Magyar Ki­rályság része volt, Havasalföld és Moldva területe pedig sztyeppei pusztai nomá­dok birtoka volt: besenyők, úzok, kunok követték egymást a tatárjárásig Erdély a középkorban a Magyar Királysághoz tarto­zott, ekkor még elsősorban földrajzi névként, vagyis Magyarország egy tájegységeként létezett, majd a 16. század má­sodik felétől több mint egy évszázadig Erdélyi Fejedelemség néven a magyar fejedelmek gyakor­la­tilag önálló államként kormányozták.

A 17. század végétől a Habsburg Birodalom tartománya volt, nagy fokú autonómiát élvezve. 1867-től több mint fél évszázadig. 1222 a románság első ismert okleveles említése Erdélyben. II. András király a Barcaságban letelepített német lovagoknak jog szerint lehetővé tette, hogy a Szeben megyei Aknán (Vízakna) kitermelt kősót a székelyek és a románok földjén (per terram Siculorum aut per terram Blacorum) vámmentesen szál­lít­hassák…

Erdélyben a románok nagyobb tömegű beköltözése a 18. században kezdődött, s a század végére pedig az összlakosságon belüli arányuk már meghaladta az 50%-ot.

141733272_1673060519560611_166865073389608570_n.jpg

A Havasalföldön és Mold­vában kialakuló ro­mán oláh fejedelemségek a 14. században a Magyar Királysággal álltak hűbéri viszonyban, majd kivívták önállóságukat. A 16. századig független államok voltak, majd több mint három évszázadon át az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt álltak, de belső autonómiával rendelkeztek. A 20. század ele­­jén a román nemzeti mozgalom a királyságbeli és az erdélyi románság egyesítését tűzte ki célul. Az I. világháborút lezáró békeszerződés értelmében Románia része lett Erdély, a Bánság keleti része, az Alföld többi keleti vidéke Máramarossal (Par­tium) és Bukovina területének zöme, valamint a cári Oroszországtól elfoglalt, nagyrészt román lakosságú Besszarábia.

Románia egy részét 1940-ben a Szovjetunió ismét magához csatolta, ez a terület lényegében ma Moldova, illetve kis része Ukrajnához tartozik. A má­sodik bécsi döntés értelmében ugyanebben az évben Magyarországhoz ke­rült Észak-Erdély és Szé­kelyföld. Románia a szövetségesek oldalán harcolva fejezte be a háborút. Észak-Erdély és a Székelyföld ismét Románia részévé vált."

forrás (cikk és képek): internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1716401494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása