Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2024. augusztus 26. 14:11 - Kapronczay Gyécső

Cigányút

Örömmel szakítjuk meg a nyári szieszta időszakot és osztjuk meg olvasóközönségünkkel egyik kedves olvasónk, és kutató észrevételeit alább.

"Egykori mesterem, a Művészet folyóiratnál kollégám, Pap Gábor irodalom- és művészettörténész a Hatodik Elem Alapítvány youtube-csatornáján kényes témájú, rendkívül időszerű és érdekfeszítő előadással jelentkezett.

Kezdjük az előadás címével: "A Cygnus-ágból érkeztünk"! Hát, ennek semmilyen dokumentált, tényleg tudományos, vagy a népemlékezetben megőrzött írott-képi hagyománya nincs. De annak sem, hogy a cigányság és a Hattyú (Cygnus)-csillagkép között közvetlen kapcsolat lenne. Ez kizárólag Pap korábbi fejtegetéseiben jelenik meg, jórészt erőltetett hangalaki alapon. Mások - szintén bármilyen meggyőző bizonyíték nélkül - pl. arról képzelegnek, hogy a magyarság a Nagy Kutya csillagkép főcsillagáról, a Sirius-ról érkezett a Földre. Stb. (Szabad a gazda.)

A cigányságot viszont a magyar csillagmítoszi hagyomány dokumentáltan nagyon is számon tartja a Tejúton. Erről azonban Pap - ki tudja, bár sejtem, milyen megfontolásból: ezúttal is jó farizeushoz méltóan - mélyen hallgat. L. pl. a Tejút egyik elnevezését: Szalmás út! (Vö. SZaLMa-SZeLleM!) Csakhogy e vonatkozásban is a cigány ott és akkor per definitionem tolvajként jelenik meg, aki annak rendje és módja szerint szénát lopott. (Hm!) No, de - a fontos ügy érdekében - tekintsünk el ettől a néprajzi apróságtól! (Ettől még azonban a tény az tény, még ha nem is polkorrekt, ráadásul kozmikus dimenzióban.)

Pap hét hagyományos cigány foglalkozást sorol föl, mert ezek számszakilag beleillenek az ún. hétbolygórendszerbe. Rendben, noha ő is jelzi, hogy 9-ig is bővíthető. De hát volt még néhány ismert foglalkozás: pl. a lábasfoltozó és a hársfavirágszedő, akikkel - csakúgy, mint a vályogkészítőkkel, teknővájókkal - gyerekkoromban, az 50-es, 60-as években még magam is naponta találkoztam. Az egykori jellegzetes foglalkozásoknál ugyancsak valamilyen szemérmességből elhallgatja, hogy a szegkovácsnak manapság leginkább a színesfémgyűjtő, -kereskedő felel meg.

Pesti aszfaltkoptatóként még valószínűleg nem volt ilyen vidéki szomszédja, aki éjjel-nappal égeti az ilyen-olyan mó(d)szerrel megszerzett kábelekről az orrfacsaróan illatos műanyagot. Aztán - inkább az íróasztalánál jeleskedő - művészettörténészként nagyvonalúan nem vesz tudomást, vagy fogalma sincs arról sem, hogy a cigányságnak igen nagy jelentősége-szerepe van a hagyaték-fölvásárlásban és így kiváltképp a műkereskedelemben. Számos nagy értékű remekmű került általuk forgalomba, miként irdatlan mennyiségű hamisítvány is, melyekkel elárasztják a vásárokat, bolhapiacokat stb. és a gyanútlan műgyűjtőket, kincsre vadászókat.

456401671_2278335489176563_823966045877674082_n.jpgPap Gábor az egyik youtube-csatornáján, melyen Beszélgetések címmel mondja a magáét

Abban is jókorát téved Pap, hogy a cigányság régi társadalmi hierarchiája ma is változatlanul működik. Szerinte a legfelsőbb szinten a zenész van. (Kétségtelen, hogy itthon és külföldön a kiváló cigányzenészek mind erkölcsileg, mind anyagilag felülreprezentáltak.) Azt akarja bebeszélni, hogy általuk valami szerfölött magas rendű dallam (teremtő ige) közvetítődik a Földre, s hogy a zömmel derék börtönviselt faragók népművészeti tükrösein a táncoló párok hátterében rendre cigányzenész húzza a talpalávalót. És ezt a népi műveltséget tartja hallatlanul magas színvonalúnak az egyetemes művelődéstörténetben is.

Hát Pap példaképének, Kodály Zoltánnak is nagyon más volt a véleménye a népdalok, archaikus énekek, imák rovására - a Gresham-törvény szerint - terjedő ilyetén szórakoztató muzsikáról, múlassa vele az időt akár dolgozó bérrabszolga vagy dologtalan politikus, vidéken vagy városban. A cigányság szociológiai-társadalmi "szent" rangsorának tetején ma (is) a vajda van. Utána minden bizonnyal a bíró következik, mert a cigányok nagyon helyesen és jól fölfogott érdekből nem mennek hivatalos peres eljárásba. Minek azért fizetni, ha a maguk által választott bíró mindenki által elfogadottan elrendezi a vitás ügyeket? (Jómagam, mint egy ideig műkereskedő, szerfölött jóban és üzleti kapcsolatban voltam egy ilyen tekintélyes bíróval is, aki abban a kitüntető megtiszteltetésben részesített, hogy karácsonykor meghívott a "palotájában" rendezett nagy létszámú cigány összejövetelre, melyen az élettársam - egyedül nőként - a férfiak asztalánál ülhetett.)

Abban viszont maradéktalanul egyetértek Pappal, hogy a magyarság és a lényegében (külsődlegesen bizonyosan) keresztény lelkületű cigányság egymásra utalt, s ennek megfelelően kell(ene) viselkednünk, hogy mások (a rajtunk uralkodó háttérhatalom élősködői) ne tudjanak egymás ellen kijátszani bennünket. (Föltűnt, hogy pl. az Ecseri piacon szinte minden cigány kereskedő nyakában hatalmas, gyakran arany kereszt lógott, s vadul-zengzetesen szidták Gyurcsányt, amikor hatalmon volt, mert zsigerből utálták a komcsikat.)

Számtalanszor gyakoroltam ingyen kegyelmet feléjük, amiért a jóérzésűek alkalomadtán hálásak is voltak (lehetett számítani rájuk), de azért - a klasszikus szereposztás szerint - én tartottam el őket, mert azért szinte mindenkor be akartak csapni. Ez többnyire sikerült is nekik: benne volt a pakliban. Sebaj! Minden bizonnyal valamiért sorsközösségben voltunk. (Mindenesetre alaposan megismerhettem sorstársaim gondjait, erényeit, hibáit, létföltételeit... Pap soha életében nem mártózott oly mélyen és empátiával ebbe a színes közegbe, mint én. Mit tesz Isten, éppen egy teljes ingatlan-fölújításon vagyok túl, melyet a szinte mindenhez értő cigány szomszédom nélkül soha nem tudtam volna kivitelezni. Ilyen becsületes, tisztességes, szakszerű munkával már régen találkoztam, mi több, féláron. Persze, más ügyben én is hathatósan segítem őt.)

cygnusp.jpgA Hattyú-csillagkép

No, de hogy kerül itt és most a dadogósan hevenyészett csizma, e kényes téma Pap magasröptűnek látszó asztalára? Éppen akkor, amikor a NER közismerten magas színvonalú kulturális világában (Hahaha!) igen előkelő helyeken és rendkívül befolyásos - hogy ne mondjam, von Haus aus érintett - személyekkel láthatók cigány, ha úgy tetszik, roma celebek? Csak nem valamilyen állami elismerésre ácsingózik az istenadta? Mert ha netán igen, akkor ajánlom, tessék bejelentkezni - mondjuk - a következő Békemenetre, lehetőleg Győzike mellé! (Ő egy 60 milliós Bentley márkájú autóval haza is szállítja.) Neki - bizonyos értelemben similis simili gaudet - valószínűleg készségesen magyarázatot ad a kételyeimre-észrevételeimre. Az ún. beszélgetős műsorában ui. csak ő, a szektavezér mondhatja a magáét, ott kritikai hang, ellenvetés szót nem kaphat, csakúgy, mint az átkosban.

Menyhárt László

kritikus, művészeti író"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5018475737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása