Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2023. június 19. 15:22 - Kapronczay Gyécső

Hungária mint "Turán"

Szkíták, hunok, hungárok, magyarok

bc_200asiakangaranabasis_1.jpgKangar-Honagur-Hungar szkíták kép: internet alapján

"A 7. század az a kor, amikor a szkíta Közép-Ázsia kezd „eltörökösödni” Belső-Ázsia felől az Első Türk Kaganátus nyugati terjeszkedésével. Korábban itt délen iráni nyelvre áttért nomádok, északon a ma "finn-ugornak" nevezett, ragozó nyelvű szkíta népek éltek már a Krisztus előtti időkben is, erről a töredékeiben fennmaradt Aveszta, valamint a kínai és közép-perzsa írott források tanúskodnak.

Hangaraye, Kangaraye, Kengeresz (kínai:Kangkü) országának neve fennmaradt több perzsa és kínai forrásban is, egyre bővülő értelemben, hiszen története során az itt élő szkíták kiterjesztették fennhatóságukat délkeleti irányban Szogdia (Szuguda) felé is. Hangaraye országa nagyjából megfelel az iráni mitológia „Turán” országának, amely nagyjából az Amu-Darja folyótól északra, a Szir-Darja két oldalán terült el. Ők voltak a letelepedett zoroasztriánus vallású perzsák ősi ellenségei."

forrás alapján: /tortenelemportal.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8818149514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása