Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2023. február 23. 08:05 - Kapronczay Gyécső

Ma 580 éve született Hunyadi Mátyás az igazságos

Dicsőség a magyar királynak!

Mátyás Kolozsváron, 1443. február 23-án látta meg a napvilágot Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet fiaként. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás királyt emlegeti. Neve latinul és németül Mathias Corvinus. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel.

Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott, 1469-től cseh (ellen-) király, 1486-tól Ausztria hercege. Hivatalos uralkodói címe eredetileg Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya volt, ehhez csatlakozott 1469 után, cseh királlyá választásától a Csehország királya cím is. Corvinus, azaz Hollós melléknevét a Hunyadi-család hollót ábrázoló címeréről kapta.

Uralkodói teljesítménye már kortársai körében már nagy tiszteletet követelt ki. Mátyás a török veszély elhárítása érdekében kénytelen volt nyugati hódító hadjáratokkal biztosítani erejét és hatalmát. A török veszélyt látva, hogy a hadsereget meg tudja erősíteni új adók bevezetésével gyűjtött plusz gazdasági potenciált.

Mivel látta, hogy az iszlám mennyire megerősödött és mennyire éhes Európára, tudta hogy hiába erős a Magyar birodalom, egy ekkora erővel szemben önmagában képtelen lenne ellenállni a török veszélynek és ezért nagyobb államhatalom létrehozására törekedett. Eszerint felismerte, hogy korában a hathatós védekezés Közép-Európában a perszonáluniókba tömörült és egy kézben irányított államszövetségek esetén lehet hathatós. Ezt a tervet megvalósítani azonban nem tudta teljesen, ilyen szövetségi rendszer kiépítésére utóbb csak a Habsburgok voltak képesek, de ők már csak elnyomással és abszolutisztikus rendszer kiépítésével.

Belpolitikai tevékenységének nagy eredménye, hogy dinasztiaalapító királyként, legitimációs hiányosságokkal azért küzdve, de sikerült megszilárdítania hatalmát. Kihasználta a középkori uralkodói hatáskör szinte minden lehetőségét. Nagy ügyességgel maga mellé állította adott pillanatban az uralkodáshoz szükséges társadalmi erőket, illetve azok változatos koalícióit hozta létre.

Mesterien kezelte a korabeli társadalmi kommunikációt, sikerült külföldön és belföldön egyaránt jó hírét kelteni saját személyének és tovább emelni családja ismeretségét, emellett érdemeit, hogy akár ennek révén is támogatást szerezzen politikai céljai eléréséhez. Legfontosabb célját, fia örökösödésének biztosítását, Corvin János trónra lépését azonban nem sikerült elérnie. Még 50 éves sem volt, amikor 1490. április 6-án Bécsben teljesen váratlanul elhunyt. Királyfehérváron temették el,

Mátyás az ország egyik legnagyobb formátumú, legsikeresebb uralkodója volt, akinek korai halála az első lépés volt a középkori, virágzó Magyarország és az addig virágzó civilizáció pusztulásának útján.

A pusztulás nem csak Magyarországot érte el, hanem az összes magas kultúrával rendelkező nemzetet a világon. Ezután emelkedtek fel azok a népek, melyeket a mai nyugati civilizáció letéteményeseinek ismerünk. A sötét kor kezdetével oda lett az igazság és a jogszolgáltatás vált az uralkodó nézetté.

Ha hiszünk benne egy újabb „Mátyás” visszahozza a világnak az igazságot!

forrás: internet, Erdély világa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2918056298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása