Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2021. július 29. 16:20 - Kapronczay Gyécső

HIDÁN CSABA LÁSZLÓ - Hunyadiak és Corvinok - Hunyadiak és a törökök fegyverzete a XV. században

HIDÁN CSABA LÁSZLÓ, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója a „Hunyadiak és a törökök fegyverzete a XV. században” címet viselő előadását a korszak második felének magyar könnyűlovas fegyverzetében tartotta meg.
A történelmi korszakoktól független hadászati elvek, mint a mozgékonyság, tűzerő és a páncélvédettség fontosságát hangsúlyozva a hatékony honvédelem sikerének titkát az anyagilag, szellemileg, és lelkileg is támogató hátországban jelölte meg.
Hunyadi János hadserege a kor egyik legütőképesebb hadserege volt a fentiek összehangolása okán. Ez a székely íjászoktól tanult könnyűlovas harcmodor mellett a végváriak harceljárása, a nehézlovasság szerepének ismerete, a könnyűgyalogos, irreguláris harcmodor elsajátítása, a várharcok, a városok védelmének és meghódításának technikája, illetve a husziták nehézgyalogos harceljárás-ismeretének összehangolása révén valósulhatott meg.
HIDÁN CSABA LÁSZLÓ elmondta: Hunyadi János sikerének kulcsa a megfelelő helyen, a megfelelő időben történő megfelelő harcmodor bevetése volt. Nagyhatású előadása összegzéseképp hangsúlyozta: Hunyadi János halálával nem aludt ki a világ mécsese, hisz fénye addig világít, amíg emlékezünk rá.
//Magyarságkutató Intézet//

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5316642604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása