Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2021. március 24. 09:55 - Kapronczay Gyécső

Szent Mátyás király, a Magyar birodalom dicsőséges uralkodója

avagy II. Etele felmenőiről röviden

matyas1.jpg(Mátyás király kép: internet)

Egy dologban biztosak lehetünk, hogy a középkorban lehettél te akármilyen frankó gyerek, nekimehettél a fél világnak és lehettél bármilyen győzedelmes, de ha nem tudhattad magadénak a Turul-házat (árpád-ház) ilyen vagy olyan módon a felmenőid között akkor magyar király nem igazán lehettél.

A magyarság eme kiemelkedő uralkodójáról rengeteget tudunk, családja hatalmas művet tett le az asztalra országunk érdekében. Elég, ha apjáról, Jánosról emlékezünk meg, már ő egymaga is hatalmas tetteket hajtott végre.

Arra már nem szeretnénk kitérni miért is próbálják bagataleizálni, eltiporni eme kiemelkedő család emlékét más érdekeltségű körök?! De ne csodálkozzunk azon, hogy ha a mai világban példaként említve jelenleg a viking népekről, keltákról ódákat zengnek, és már-már szentnek tartják őket addig a magyarság történelme és emlékezete a homály bugyraiba van béklyózva. Természetesen nem kisebbítve ezen népek történelmét.

Nem ők vannak túlhangoztatva, mi vagyunk agyonhallgatva.  Bármilyen nehéz, és eltaposott helyzetben van a mai modern világunkban a magyarság, mi magyarok bármikor büszkén felemelhetjük fejünk, ha a történelmünkről, kultúránkról van szó. Nem véletlen hogy kiradíroznának más érdekek mindent, ami magyar.

20150124matyas.jpg(Mátyás és udvartartása, kép:internet)

Magasan és fényesen csillog a magyar lelkiség az európai „gazdasági” népek felett. Ne csodálkozzunk, hogy ez sokaknak nem tetszik. Nem véletlenül nem vagyunk „propagálva”. Mi magyarok soha nem foglalkoztunk azzal, hogy a Hunyadiak honnan és miként származtak, honnan lettek a magyarság kiemelkedő alakjai. Maguk a Hunyadiak sem foglalkoztak vele, ők tudták, nekik elég volt, amit akartak tudtak bizonyítani.

Bárhogy is volt, Magyarok voltak a magyarok között és királyok a királyok között.

Túl nagy uralkodók voltak, emiatt fiatalabb, még történelemmel alig rendelkező népek is maguknak szerettek volna tudni egy-egy szeletet történelmünkből.

lotz_karoly_hunyadi_matyas_pannonhalma_1529878_5111.jpgAz ifjú Mátyás (Lotz Károly: Hunyadi Mátyás, kép:internet)

Nézzük is meg azt az egy sarkalatos pontot, amivel manapság sokan foglalkoznak, foglalkozunk.

Milyen ősökkel rendelkeztek a Hunyadiak?

Tudja bárki is? Egy dolgot leszögezhetünk. Ezt senki sem tudja, csak feltételezések vannak, de főként legendák.

Fontos? Nem, nem fontos! De a sok-sok támadás miatt foglalkozni kell az üggyel.

Származással kapcsolatos legismertebb adatok, legendák.

I, Havaselvei származás

Első sorban az oláhok (ma románok) próbálták kisajátítani a családot, a magyar fennhatóság alatt lévő, akkoriban Ungrovlachiának nevezett Havasalföldről érkezett kun származású Serbe fia Vajk révén. Vajk testvérei még Magas és Radol. (Érdemes hozzátenni hogy részben magyarországi segítséggel megtámogatva.)

Mi a probléma Vajkkal? 

1, Vajk soha nem volt oláh név, csak pusztai népek használták ezt a nevet. Így a magyar, besenyő, kunszármazás valószínűsíthető. Testvérei Magas, egyértelműen magyar, míg Radol egyértelműen pusztai, elsősorban kunszármazásra utal. Ez a név a szlávoknál és a románoknál is megtalálható keresztnévként, nálunk már csak vezetéknév. Ezt később átvették az oláhok is Radul formában.

2, Még ha feltételeznénk is hogy mégis oláh származású család lenne, akkor is azt mondhatjuk, hogy a család magyarként élt, magyarrá vált, magyar érdekekért élt és harcolt, és a magyarságért halt hősi halált. Kell ennél több bárkinek is? Szerintünk nem! Aki értünk éli életét és hal meg az legyen bármilyen származású, az örökké kiemelkedő helyet kap a magyar „panteon” hősei sorában.

3, Ha feltételezzük, hogy Vajk lett volna Hunyadi János apja, akkor a születendő következő fiának miért is adta szintén a János keresztnevet? Ha neked van már egy János nevezetű fiad és születik még egy fiad, te soha nem fogod ugyanazt a keresztnevet adni a másik gyermekednek, ha az első szülött él, és Jánosunk élt.  Tehát csak azt mondhatjuk, hogy Vajk, Jánosnak a nevelőapja volt és mikor fia született ő is a saját fiának a János nevet adta.

Ez alapján csak azt mondhatjuk, hogy valami nem egyezik itt. Két azonos nevű gyerek nem lehet a családban csak két esetben, ha az anya hozta magával már fiát a házasságba vagy a fiú Vajk elsőszülött fia lett volna, de a következő fiú születésekor már nem élt. Az első lehetőség látszik valósnak, mivel mind a két fiú megélte a felnőttkort és mindketten János nevet viseltek.

II.Természetesen voltak még többféle elképzelések a Hunyadiak származásáról.

Ilyen például egy szerb despotától való származás. Ezt sokan elvetették, nagyobb kutatásokkal nem is kellett foglalkozni. De érdekes téma.  (Mellékesen érdemes hozzátenni, hogy a régi időkben, de akár manapság is van ilyen „baráti” ” szövetségi” forma mikor valakit „fiává” fogad valaki.) például: „fiammá fogadom ezt a derék embert”. Függetlenül attól, hogy nem tűnik valósnak ez a lehetőség, semmi bizonyíték nincs rá, de a legendát és annak alapjait érdemes kutatni.

Természetesen a család nagysága előhívta a latin Corvinus nevezetű családdal való kapcsolatot, ezzel kapcsolatban sem megerősítésről, sem cáfolatról nem tudni. A római Corvinusokkal való kapcsolat inkább egy nagyon szép eszmei kapcsolat lehet, melyet nem szabad elvetni. Az embernek nem csak valós ősei vannak, hanem vannak példaképei. Vannak nagyon sokunknak olyan ős példaképeink, melyek nem valós őseink, de mégis szeretnénk olyanokká válni, mint ők voltak. Tehát egy eszmei ős is úgymond ősnek tekinthető, még ha nem is fizikális, valós ősről van szó.

III. Végül nézzük a legvalószínűbb ősöket, bár mint a korábbiak ez sem bizonyított teljesen.

A legelfogadottabb és legtöbb bizonyíthatósággal rendelkező leszármazás a Luxemburgi Zsigmonddal kapcsolatos.

Nem az a lényeg honnan és kitől származtak a Hunyadiak, hanem hogy milyen nagy tetteket hajtottak végre, megtartották és növelték a Magyar birodalom erejét, és megmutatták a feltörekvő nyugatnak és keletnek, hogy lehet másként is élni, lélekből.

Az egyik legismertebb leszármazási történet Luxemburgi Zsigmond királyunk révén maradt ránk, mely röviden a következő.

Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején, egyszer Kelet-Magyarországon tartózkodása alatt egy nemes ember házában szállt meg. A nemes család, aki a szállást biztosította a király számára a Morzsinai család volt. Ennek a családnak volt egy fiatal, de még ki nem házasított leánya Erzsébet, akivel a legenda szerint közelebbi kapcsolatba került a király. A király távoztakor a lány és annak apja nagyon megijedt, hogy mi lesz így vele. Ezek után nem fog tudni férjet találni lányának. A király biztosította a családot, hogy keres a lánynak egy megfelelő férjet és mindenben támogatja őket. (Ő lett a későbbi Vajk ki János nevelőapja volt. )

A király adott Erzsébetnek egy aranygyűrűt, ha esetlegesen Erzsébetnek gyermeke születne, és az fiú lenne, akkor küldje fel Budára a gyűrűvel együtt a királyi palotába és biztosítja annak neveltetését.

Erzsébetnek fiúgyermeke született ki a János nevet kapta, a legenda szerint fel is került Budára.

„Az elmélet mellett kiállók hivatkoznak arra, hogy Hunyadinak volt egy ugyancsak János nevű öccse, ilyen névadás pedig csak akkor volt szokásban, ha más apától származott a két testvér. Arra is felhívják a figyelmet, hogy Zsigmond egyik fő bizalmasára, Ozorai Pipóra bízta az ifjú János katonai nevelését, és életének egyik legjelentősebb eseményére a császári koronázására Hunyadi Jánost, nem pedig feleségét és leányát vitte magával Itáliába, bár Hunyadi Milánóban maradt, és nem vett részt Rómában a császárkoronázáson. Zsigmond apaságával magyarázzák I. Mátyásnak, az unokának kitartó igyekezetét a császári korona és természetesen a cseh királyi korona megszerzésére.” (internet)

„Egy – irodalmi – elmélet szerint az anyja Mária magyar királynő volt és Luxemburgi Zsigmond az apja. Ennek két történeti változata is van.” (internet) Itt kifejezetten arról van szó hogy orvtámadás áldozata lett volna a királyné és a még meg nem született János. Valójában János koraszülöttként de megszületett, majd hogy a gyermek születését titokban tartsák nevelőszülőkhöz adták akik sajátjukként nevelték, még vissza nem térhetett apjához. Itt jutunk el szintén Morzsinai Erzsébethez és Vajkhoz akik nevelőszülei lettek volna. Bármilyen szép is ez a történet kevés esélyt adhatunk neki, bár kizárni sem szabad. Bármilyen orvgyilkosságtól is kellett tartani még mindig a királyi udvarban lehetett volna a kisgyerek a legnagyobb biztonságban.

De ezek a történetek is Zsigmondot teszik meg Hunyadi János apjának.

Függetlenül attól melyik legenda vagy történet lesz egyszer bizonyítva, egyet tudhatunk.

Magyar királlyá csak olyan személyt választottak őseink, aki valamilyen formában kapcsolatban állt a Turul-házzal, vagyis az Árpád-házi királyokkal. Ez csak egy legenda esetében biztosítható, ha igazat adunk a Luxemburgi Zsigmond féle legendának.

Bármi is az igazság, nagy kormányzónk és fia királysága mindig fényesen ragyog a magyar égbolt felett. A magyarság kiemelkedő alakjai voltak kiemelkedő őseink sorában.

 

Gyécső, Kapronczai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr316475754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása