Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. szeptember 27. 16:31 - Kapronczay Gyécső

Ismered azt a szót hogy bozgor? Ha igen, ne ijedj meg tőle!

 almos_original_original.jpgÁlmos szobra a halászbástyán

Minden jel szerint ez az évszázadok alatt eltorzul szó mindösszesen őseink egyik katonai, a türk nyelvben BESGUR-nak nevezett szövetség elnevezése lehetett, mely bár nálunk kevéssé használt, de az idegenek nyelvén megmaradhatott.

Ha magát a szót kicsit kielemezzük, észrevehetjük, hogy kettő szóból áll össze.

A besgur jelentése a türk nyelvű népek nyelvén öt részből álló népet takar.

bes=öt

gur(gir, gar, ger)=kör, nép, népek köre 


Érdemes hozzátenni, hogy az összetett szónak csak az első "bes" tagja türk nyelvi forma, a "gur" az megmaradt az eredeti önelnevezésből. Vagyis amíg a "bes" az türk szó (az "öt" tükörfordítása) addig a "gur" az adott népek nyelvén nevezett szó átvétele a török nyelvekben is. Legalábbis ezen népek eredeti szövetségi önelnevezése erre utal.

A besgur olyan szövetség elnevezése , ahol öt hadsereg alkot egy katonai szövetséget, (manapság a hibás törzs elnevezést használják), viszont alapvetően itt az ötös tagozódás a katonai egységet jelentette. Ugyanúgy, mint a hétmagyarnál is.  Bármennyi nemzetség is szerveződött egy egységben a hadsereg felosztása alapján kapunk igazán képet az elnevezések esetén.

Nem is kell alapvetően messzire mennünk a hétmagyar szövetségi rendszerétől, mert a cikkünkben említett besgur szövetség a hétmagyar egyik magját képezhette, úgymond az Árpádi és Álmosi szövetség előzményének tekinthető.

A Besgur elnevezés könnyen felismerhető, ha így írjuk le Baskír, önelnevezésük Baskorttar, badzsirt néven viszont minket neveztek több krónikában is.

Jelenleg nem mélyedünk bele a történelmi vonatkozásokba. Annyit érdemes azért hozzáfűzni a név létrejöttéhez, hogy összekapcsolható az i.sz 600-630 környéki erős türk katonai expanzióval. (Jelentős türk népesség ekkor még nem költözött nyugatra.)

A türk megszállás időszakában türk vagy más néven török népesség nagy számban nem települt be a Fekete-tenger északi részére egészen az Urál vonaláig és a Volgáig. Ebből is adódik, hogy például a mai Baskír nép a mongol-tatár hódítások után, a XIII. században cseréli le csak az eredeti nyelvét a mai türk nyelvére.  Eredeti nyelvükről információ jelenleg nincs, viszont kutatók több Baskír és több magyar „törzs” nevet azonosnak ítéltek. (Más kutatók elutasítják a nevek egyezőségeit, ez legyen a kutatók feladata eldönteni.)

Egy Baskír legenda elmeséli, hogy ők a Baskírok jártak már bent a Kárpát-medencében egy nagy birodalom keretében, viszont mikor a birodalom összeomlott ők visszahúzódtak keletre és az óta is ott élnek, nem úgy, mint a magyarok, akik később visszatértek a Kárpát-medencébe és ma is ott élnek.

Visszatérve a Besgur megnevezésre itt a jelenlévő népek elnevezéseinek türk nyelvű fordításaival találkozhatunk.

A Besgur néven nevezett szövetség népei már legalább száz évvel korábban is ugyanebben a szövetségi kötelékben éltek, viszont a szövetség önelnevezése akkoriban az Uturgur, Utrigur elnevezésben maradt fenn. Ezt több kutató is egyértelműen Ötugornak mutatta ki.  Azaz öt „törzs” népe.

Frissítés: Az ugor torzult elnevezést, nem csak a korábbi úr, urak szavunkra vezetik vissza, hanem nyelvészeti szóelemzések alapján lehetett egy bizonyos águr is, azaz az ötugor, öturgur akár visszavezethető a hadászati felosztásra azaz öt-ág-ur hadaira, emellett az öt-úr-kör hadaira is. Ezt még a kutatóknak, ezen belül a történészeknek és nyelvészeknek kell megvizsgálniuk, hogy pontosabb képet kaphassunk.

A Besgur „ragadványnév” sokáig megmaradt a magyarság megnevezésekor is, viszont mikor Árpád népe felduzzadt a többszörösére a dicsőséges csaták által létrejött szövetségkötések alkalmával, akkor már ezt az elnevezést kevésbé használhatták. Valószínűleg el is hagyták a későbbiekben.

Összességében kimondhatjuk, hogy a Besgur elnevezés nem önelnevezés volt, mindösszesen egy szövetségi csoportosulás elnevezése, annak is egy türk nyelvi változata maradt meg.  Az ötugor és annak változata a Besgur 2-3 száz éves létezése nem tűnt el nyomtalanul. A Baskíroknál ez végül is tényleges népnévvé formálódott, míg nálunk jelentőségét vesztetten kikopott nyelvünkből és tudatunkból.

Cikkünk nem tanulmány jelleggel lett megírva és a kora középkor időszakának történéseit nem taglalva részletesen nem is tértünk ki a korszak történéseire.

/nimrodnepe.blog.hu/
kép: internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1615175012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása