Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. március 29. 09:42 - Kapronczay Gyécső

Nemcsak a "bécsi" kávé magyar. A híresen "olasz" Illy is egy magyar keze munkája!

Illy Ferencre emlékezünk

55865086_1017608018446326_1237590316626739200_n.jpg

 Ismerjük már a modern kori világ működési elvét: "

A magyar megteremti a világot, a többi hozzáadja a körítést

Emlékezzünk Illy Ferencről.

55508071_1017608008446327_7646588902819495936_n.jpg

"Neki köszönhetjük a vérbeli olasz eszpresszót, ő találta ki ugyanis, hogy a kávét vákuumcsomagolással lássák el, így semmit sem veszt az aromájából, és ő alkotta meg az első automata kávéfőzőt is. Hát persze, hogy magyar volt, méghozzá Illy Ferenc, akinek a nevét manapság is az egyik legnagyobb olasz márka, az Illy caffé viseli.

A későbbi magyar kávékirály még 1892-ben született Magyarországon Temesváron. Az apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű temesvári hölgyet vett el feleségül, ebből a kapcsolatból született Ferenc. Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé a magyar fiút. 1914-ben, 22 évesen besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe, és sikerült túlélnie a borzalmakat. A háború vége Triesztben érte, ahol a szerelem is rátalált. Megismerkedett ugyanis egy olasz zongoratanárnővel, Vittoriával, s hamarjában el is vette feleségül. Két gyermekük született, a családfő pedig kávékereskedésben dolgozott. Itt szembesült vele, hogy képtelenek frissen tartani a kávészemeket huzamosabb ideig. Illy Ferenc pedig kitalálta a megoldást, a vákuumcsomagolást.

1933-ban alapította meg a ma is létező és eurómilliókat forgalmazó Illy caffét, majd két évre rá megálmodta az első automata eszpresszófőző gépet is, amit le is védetett. Dúsgazdag ember lett, és idővel a fiának, Ernestónak adta át a cég vezetését.

A fiú később tudományos szintre emelte a kávégyártást, kávés egyetemet is alapított Triesztben, amelynek magyar tagozata is van. A családi vállalkozást később Illy Ferenc unokái vették át. Jelenleg Andrea Illy a cég vezetője. A másik unoka, Riccardo néhány éve egy interjúban mesélt a nagypapáról.
Mint mondta, Ferenc mindig is büszke volt a magyarságára és a feleségét megtanította a magyaros ételek elkészítésére, gulyás például rendszeresen volt az asztalon. Szerinte amúgy Illy Ferenc titka az volt, hogy mindig hallgatott a megérzéseire.

A családi legendárium szerint az I. világháború során például egy barakkban időzött a katonatársaival, ám rossz érzése támadt, kiment az épületből és az erdő irányába sietett. Fél perc múlva bombatalálat érte a barakkot és mindenki meghalt. Az unoka szerint az is kellett a nagypapa sikeréhez, hogy mert kockáztatni és nem félt attól, hogy mi lesz vele anyagilag, ha nem jön be a számítása. Általában bejött.

Illy Ferenc kávészakértő, aki magyar létére Olaszországban lett legenda, 1956-ban, 64 éves korában hagyta itt a földi világot.

A ma reggeli kávénkat igyuk az ő tiszteletére."

forrás és képek: facebook/mihazank.erdely

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5014725923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása