Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. november 11. 21:21 - Kapronczay Gyécső

Izzadnak a Románok!

avagy ungrovlachia túl beszédes neve

Csak érdekességképp. Tudjátok hogyan is hívják románul országuk belső történelmi területeit, vagyis a román állam magterületeit? Kapaszkodjatok meg. UNGROVLACHIA, nem vicc, ez a neve. Nem kell túl sok ismeret ahhoz hogy rájöjjünk mit is jelent ez az elnevezés. Ungrovlachia azaz Magyaroláhia, vagyis egy olyan magyar terület, melyre oláhok költöztek. Keressetek rá, érdekes olvasmányok találhatóak ezen a néven.

Vicces nem? Nekik nem.

Izzadnak is az oláhok rendesen, így biztos ami biztos gyorsan át is nevezték Ungrovlachiát cári Romániának, viccet félretéve Románországnak.

thumb_php.jpg(kép forrása)


Az még csak hab a tortán hogy mikor már körvonalazódni látszott hogy a nagy román uralkodó dinasztia vagyis a Basarab család nem is román volt gyorsan leállították a további kutatást. Ekkora bukást nem engedhet meg az így is recsegő ropogó román történelemtudat. Ha tudományosan is bizonyosságot nyer mindaz, melyet egyébként tudunk hogy a román uralkodócsalád kumán vagyis kun származású volt, összeomlana a román világ.

így 2012-ben le is állították a további kutatásokat, hogy mentsék az eddigi menthetőt.

" Egy leállított tudományos kutatás

Az új kulturális miniszter, Puiu Haşotti (képünk) 2012. június végén leállíttatta azokat a régészeti feltárásokat, amelyek célja a Basarab-dinasztiához tartozó havaselvi vajdák származásának  megállapítása. A miniszter álszent módon sírgyalázást emleget." (részlet a forrásban megjelölt cikkből) (forrás)

"Nagyon röviden nézzük a terület névtörténetét az ezredfordulótól. Előtte természetesen Etelköz magyari népei lakták e területeket: 1) Besenyőország: a 894-902. évi magyar honegyesítést követően 1070-ig; 2) Kunország: a XI. századtól a kunok és az úzok uralják a területeket. 1227-től  IV.  Béla  magyar  király  felveszi  a  Rex  Cumanie,  Kunország  királya  címet;  3)  Ungrovlachia (Ungro─Vlachia) 1324-ben még magyar hűbéri terület, élén I. Károly Róbert király Basarab vajdája áll. 1330-ban a poszádai csatától számítják a havasalföldi román történelmet. " (forrás)

/nimródnépe.blog.hu/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7715302160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaggitarum 2019.11.29. 11:13:59

Frissítésnek érdemes annyit hozzátenni, hogy Ungrovlachia nevét magyarra általában Magyarpásztorföldnek is fordították. Nem minden esetben jelenthette etnikum nevét a korabeli krónikákban a vlach, vagy oláh név. Érdekes téma az hogy maga a vlach vagyis az oláh szó mely írásokban jelentette egy etnikum összefoglaló nevét és mikor csak általánosságban mindösszesen hogy "pásztor" vidék. Mindentől függetlenül az Ungrovlachia elnevezés létező és valós.

(Más téma: Több tanulmányban olvasható hogy a magyar nyelvben elterjedt havasalföld elnevezés, eredendően habosalföld lehetett és nem egy téli világot kell vizionálnunk erre a területre, hanem a területen keresztül áradó folyók adhatták e megnevezés korabeli alapjait. )

Bálint Laci 2020.05.13. 12:30:34

IV. Béla király csak 1235-ben kezdett uralkodni,így 1227-ben nem vehette fel a "Kunország királya" címet.

Kapronczay Gyécső 2020.05.13. 12:39:35

@Bálint Laci: 1227-ben alapítja meg II.András királyunk a Milkói püspökséget részben a kunok számára. Valószínű elírás lehet a forrásadat. Az ottani 1227-es dátum ténylegesen hibás ez alapján.
Majd csak a negyvenes években alakul ki a az a fennhatóság, amely immáron IV. Béla nevéhez köthető a kunok felé.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása