Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. november 28. 15:02 - Kapronczay Gyécső

Czuczor Gergely

A képen a következők lehetnek: 1 személy

Tudtátok-e, hogy a reformkor egyik nagy költőjét, Czuczor Gergelyt szinte ignorálják a felsőoktatásban?


Pedig ő volt az, aki az 910-es augsburgi győzelemről eposzi éneket írt Augsburgi ütközet címen.Ez a csata 910-ben volt . A bajorországon keresztül támadó magyar hadak az Augsburg melletti Lech mezőn június 12-én vereséget mértek a sváb seregre. A csata után a magyar sereg első ízben dúlta fel Frankföldet, ahol az ellene gyűjtött sereget június 22-én legyőzte.


Élete és műve a magyar kultúra, az irodalom és nyelvtudomány: a magyar valóság része. Hidat jelent Kisfaludy és Petőfi között, fő kezdeményezője az új irányzatnak, amely Petőfi és Arany lírájában arat teljes diadalt. A népies költészetben Petőfi elődje, a latinos verselésben Berzsenyi örököse, a hősi költészetben Vörösmarty társa. Ódáiban a magyar hazafiság, dalaiban a népi gondolkodás kapott művészi formát. Építője volt annak a virtuális magyar templomnak, amelyet sokszor leromboltak, felgyújtottak, meggyaláztak, mégis mindig újraépült.


1822 végén írta meg az Augsburgi ütközet című eposzát. Nem a 955-ös augsburgi vereségnek, hanem 910-es diadalnak állít emléket, ezzel is erősítette a nemzeti öntudatot.

Az eposz zárása aktuális célzatú:
”Nem jó bántni magyart, mert vérrel védi hazáját.”


De ő volt az is, akinek még életében énekelték népdalait, mintegy 84-t, megelőzte Petőfit is ebben-
És végül de nem utolsósorban Fogarasi Jánossal megalkotta a Magyar Nyelv Szótárát 6 kötetben, amelyben feltérképezte az akkori magyar szókincset, méghozzá a Magyar nyelv ősi gyöktermészetét figyelembe véve.
Sokat tanulhatunk ebből ma is a magyar nyelv gyökeiről, tulajdonságairól, szerkezetéről, régi szavakról:http://osnyelv.hu/czuczor/

Forrás és kép: Internet
Szerkesztette: Gyécső /nimrodnepe.blog.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7314396532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása