Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. október 11. 11:22 - Kapronczay Gyécső

A szkítákrúl

körvonalazva a múlt és annak öröksége

http://www.szkitamotorosok.hu/sites/default/files/images/szkita02.jpg
kép: internet

A szkítaság ténylegesen egy gyűjtőfogalom. Amerre ők jártak minden szövetséges és/vagy meghódított népet „szkítizáltak” modern szóval „civilizáltak”. Legalábbis ha rómaiakról lenne szó, vagy „nyugat-európai” hódítókról akkor ezt a szót használnánk. Szóval minden olyan nép, amely a szkítákkal kapcsolatba lépett, akarva akaratlanul szkítizálódot, így az mind a mai napig jogosan tarthatja őseinek a szkítákat.

A szkítaságot és a szkíta világot talán tekinthetjük úgy, mint a régi római világot. A szkíta utód népek is egy olyan közös kultúrakincset hordoznak, mint azok a népek, amelyek romanizálódtak és mind a mai napig rómát, a római birodalmat tekintik az őseinek.

A szkítaság nem arról szólt, hogy veszekedjünk azon, ki volt szkíta, hanem éppen az ellenkezőjén, hogy mindenki, aki a szkíta életformát választotta és a szkíta világ részévé vált az teljes jogú tagja volt, függetlenül attól, hogy eredendően ős-szkíta leszármazott, szövetség kötés révén, keveredéssel, vagy egyszerűen csatlakozott népként került-e be a népcsaládba.

Természetesen tudjuk, hogy ugyanúgy, mint a rómaiaknál voltak az alapítók, ugyanúgy a szkítáknál is volt egy kiinduló gócpont, egy ős-szkíta réteg, aki elindította mindezt. Akik magukat királyi szkítának, eredeti szkítának, vagy egyszerűen csak Uraknak (lord eng.) nevezték magukat.

De mindannyian, akik a szkítaság örökösei vagyunk, nem azért kaptuk ezt az örökséget, hogy egymásnak essünk, ki is szkítább a leszármazottak között. Itt nem az a kérdés kinek van joga szkítának lenni, itt csak annyi a kérdés, hogy ki mennyit tartott meg abból a kultúrából, abból a gondolkodásmódból, amit az a nép vitt szét a világba, akit úgy ismerünk, hogy Scytha, Askata, Askuza, Saka, Sakja stb.

Természetesen minket szkíta leszármazottakat egyáltalán nem kell hogy zavarjon, sőt éppen ellenkezőleg örülhetünk, ha vannak iráni, türk, szláv, finn-ugor, magyar emberek és népek, akik a szkítaság örököseinek tartják magukat és ápolják az örökségüket.

Persze érdekes kérdés kutatni és utána nézni, kik is voltak azok a népek, akik ezt az egész szkíta civilizációt elindították. Kik voltak, honnan indultak, milyen nyelvet beszéltek?!

Annyit mondok, mindenki nézzen körül a saját háza táján, nézzen utána az ő kultúrájában mi maradt meg és mi él tovább az ősi szkíta kultúrából. Olvassa ősei krónikáit, figyelje meg mennyire hasonlít kultúrája, művészete, harcmodora a szkítáéhoz. Kit mikor hányszor neveztek szkítának ősei, ellenfelei és ellenségei?! Mert ez lesz az, ami összeköt.

Gyécső

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6514295487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása