Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2018. szeptember 09. 11:36 - Kapronczay Gyécső

Eger hős népe

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés

Ezen a napon 466 éve (1552.09.09.) A törökök 60-70 ezer fős hadserege megostromolta a Dobó István parancsnoksága alatt álló a "Felvidék kapujá"-nak tartott egri várat.
Temesvár elfoglalása után a Kara Ahmed pasa vezette török fősereg az újonnan épült szolnoki vár alatt egyesült Hadum Ali budai pasa csapataival, és szeptember 4-én megszállta a magára hagyott szolnoki erődítményt.. A 60-70 ezer főnyi sereg innét továbbindulva érkezett egri vár alá, amelyet Dobó István vezetésével mintegy 2000 főnyi őrség védelmezett.
A kb. 2000 fős várőrség öt hét alatt visszaverte a támadást, visszavonulásra kényszerítette a török sereget. Eger várának döntő szerepe volt a Felvidék védelmében, a törökök csak 1596-ban tudták elfoglalni ezt a végvárat.
A hős egri nők
Ha magyar vagy - élj bárhol a világban - s elmúltál 10 éves, ha azt hallod, hogy a” hős egri nők” biztosan tudod miben állt hősiességük.

forrás és kép: facebook
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimrodnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6014230627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Magyar-történelem kutató, Hagyományőrző-Magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása